Φωτογραφίες & εικόνες για αναρτήσεις στα Social Media

Εισαγωγή

Οι άνθρωποι είμαστε από την φύση μας «οπτικά» όντα. Το 30% του εγκεφάλου μας δεσμεύεται στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων, ενώ 8% χρησιμοποιείται για ερεθίσματα αφής και μόνο 3% για ακουστικά ερεθίσματα. Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε γενετική προδιάθεση να επεξεργαζόμαστε οπτικές πληροφορίες και είμαστε αρκετά καλοί σε αυτό.

Η ανάγνωση κειμένου είναι οπτικό έργο αλλά η ανάγκη αποκωδικοποίησης των συμβόλων που διαβάζουμε μειώνει την αποδοτικότητα της επεξεργασίας. Αντίθετα οι εικόνες επεξεργάζονται αποδοτικότερα, ιδιαίτερα αν υπάρχει λογική συνάφεια με το κείμενο.

Κατά συνέπεια οι εικόνες κάνουν την επεξεργασία πληροφοριών ευκολότερη. Για τον λόγο αυτό επιλέγουμε τον εμπλουτισμό των κειμένων με εικόνες, ιδιαίτερα αν επεξηγούν αποτελεσματικά το κείμενο που συνοδεύουν.

Μερικά στατιστικά στοιχεία που θα βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η εικόνα:

Το 65% των ανθρώπων μαθαίνουν καλύτερα μέσω οπτικών ερεθισμάτων (Πηγή)

Η χρήση έγχρωμων εικόνων αυξάνει την προθυμία ενός ανθρώπου να διαβάσει ένα κείμενο κατά 80% (Πηγή)

Όταν οι άνθρωποι ακούνε πληροφορίες είναι πιθανό να θυμούνται μόνο το 10% μετά από 3 ημέρες. Αν όμως μια σχετική εικόνα συνοδεύει τις πληροφορίες αυτές, οι ίδιοι άνθρωποι θυμούνται το 65% μετά από 3 ημέρες (Πηγή)

Άρθρα που συνοδεύονται από σχετικές εικόνες έχουν 94% περισσότερες θεάσεις από αντίστοιχα άρθρα χωρίς εικόνες (Πηγή)

Πηγές Φωτογραφιών & Εικόνων

Για αρχή χρειάζεστε μια πηγή φωτογραφιών. Υπάρχουν πολλές «επί πληρωμή» πηγές που θα σας βρουν ότι θέλετε, όπως το θέλετε και όποτε το θέλετε, με το αζημίωτο φυσικά. Αν χρειάζεστε συχνά φωτογραφίες λόγω αναρτήσεων στα social media και δεν είστε μια μεγάλη εταιρία που μπορεί να καλύψει τα έξοδα, τότε θα στραφείτε στις δωρεάν πηγές.

Οι δωρεάν πηγές μπορεί να ζητούν κάποιου είδους εγγραφή (συνήθως απλά ένα email) ή όχι. Είναι πιθανό να απαιτούν αναφορά του ονόματος του δημιουργού ή να το επιθυμούν χωρίς να είναι απαραίτητο, ή τέλος να μην το ζητάνε καθόλου. Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή των site που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι:

  • Πλήθος Φωτογραφιών

  • Δυνατότητα υψηλής ευκρίνειας

  • Απαίτηση εγγραφής-συνδρομής

  • Απαίτηση αναφοράς ονόματος δημιουργού

  • Ευκολία έρευνας

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτείτε ότι ένα website μπορεί να διαθέτει κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες. Αν αυτές δεν είναι κατηγοριοποιημένες σωστά, θα δυσκολευτείτε να βρείτε εκείνες που θα κάνουν την δουλειά σας καλύτερα.

Θεωρείστε απαραίτητο να διαβάζετε τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρει κάθε website σχετικά με τις φωτογραφίες & εικόνες που προσφέρει. Στόχος σας είναι να βρείτε υλικό που χαρακτηρίζεται CC0 (creative commons zero), που δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα ακόμη και για εμπορική χρήση. Είναι πιθανό ορισμένα website να αναφέρουν κάποιες εξαιρέσεις ή περιορισμούς στον τρόπο εκμετάλλευσης του υλικού που παρέχουν.

Τα παρακάτω είναι website που προσφέρουν φωτογραφίες & εικόνες, που κατά κανόνα είναι ελεύθερες για κάθε χρήση (CC0) και δεν απαιτούν αναφορά ονόματος δημιουργού ή του website:

Iso Republic

 

Free Images

Stock Snap

Designers Pics

Unsplash

 

Pixabay

 

SplitShire

Pexels

Για όσους θέλουν να ψάξουν περισσότερες πηγές δωρεάν φωτογραφιών & εικόνων, προτείνω τα παρακάτω άρθρα:

Canva Design School – Free Stock Photos: 73 Best Sites To Find Awesome Free Images

Jeff Bullas – 15 Top Websites to Find Free Images For Your Content Marketing

HubSpot – 17 of the Best Free Stock Photo Sites

Προσωπικά, αφού δοκίμασα διάφορες πηγές, κατέληξα στο Pixabay το οποίο είναι από τα λίγα που παρέχουν και άλλων ειδών εικόνες εκτός από τις συνηθισμένες φωτογραφίες. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο είναι από το Pixabay.

Bonus Tip: Προτείνω να κάνετε τακτικά (π.χ. μια φορά ανά 15 ημέρες) έναν έλεγχο για φωτογραφίες που σας εμπνέουν σε 3-4 site που θα επιλέξετε. Τις φωτογραφίες που σας αρέσουν μπορείτε να τις αποθηκεύετε σε κάποιο board στο Pinterest ή στο Dropbox (μέσω κάποιου plugin στον browser). Το Pinterest δίνει την δυνατότητα δημιουργίας «κρυφών» boards, οπότε δεν θα ανησυχείτε μήπως ανταγωνιστές κλέψουν τις ιδέες σας!

Επεξεργασία Φωτογραφιών & Εικόνων

Πολύ συχνά, μια φωτογραφία ή εικόνα δεν καλύπτει ακριβώς τις ανάγκες σας και απαιτεί κάποιου είδους επεξεργασία. Μπορεί να θέλει αλλαγή διαστάσεων, κόψιμο για να ταιριάξει κάπου, να γράψετε κάποιο κείμενο επάνω της ή τέλος να γίνει επεξεργασία με κάποια φίλτρα. Υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας online και offline.

Online Επεξεργασία

Για online επεξεργασία εικόνας προτείνω τα παρακάτω εργαλεία που προσφέρουν και δωρεάν υπηρεσίες:

Canva: Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την επεξεργασία εικόνων χωρίς να απαιτείται να θυμάστε τις ιδανικές διαστάσεις εικόνων σε κάθε περίπτωση. Μπορείτε να επιλέξετε είτε έτοιμα templates προκαθορισμένων διαστάσεων, είτε να δώσετε τις δικές σας διαστάσεις σε pixels, mm ή inches.

Για παράδειγμα επιλέγετε «Facebook post» και σας ανοίγει έτοιμο καλούπι με τις σωστές διαστάσεις όπου θα προσαρμόσετε εικόνα από την βιβλιοθήκη του Canva (υπάρχουν δωρεάν εικόνες που έχουν επισημανθεί ως «FREE» και εικόνες για τις οποίες πληρώνετε κάποιο ποσό, συνήθως $1), ή θα μεταφορτώσετε δική σας εικόνα. Η βιβλιοθήκη του περιλαμβάνει λίγες δωρεάν φωτογραφίες και σχεδιασμένα μοτίβα. Δίνει πολλές δυνατότητες να χωρίσετε το template που επιλέξατε σε τμήματα τα οποία θα επεξεργαστείτε ανάλογα με την επιθυμία σας.

Θα σας φανεί πολύ χρήσιμο στον σχεδιασμό των εικόνων που συνοδεύουν τα προφίλ σας στα social media (Facebook cover, Twitter header κλπ.) και ιδιαίτερα αν αλλάζετε συχνά αυτές τις εικόνες.

Tip: Αν πιστεύετε στην χρησιμότητα της ανάρτησης εικόνων με αποφθέγματα (motivational quotes) μπορείτε γρήγορα να φτιάξετε το ανάλογο υλικό εισάγοντας εικόνα που θα βρείτε στα site με δωρεάν stock photos και γράφοντας το ανάλογο κείμενο επάνω στην εικόνα με την χρήση των εργαλείων του Canva.

Pablo: Εργαλείο που ανήκει στην οικογένεια του Buffer. Εδώ η διαθέσιμη γκάμα δωρεάν εικόνων είναι μεγαλύτερη από του Canva, αλλά πρόκειται αποκλειστικά για stock photos και δεν διαθέτει σχεδιασμένα μοτίβα. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να μεταφορτώσετε δικές σας εικόνες.

Οι επιλογές που έχετε σε templates ή άλλες ρυθμίσεις, είναι λιγότερες από του Canva πράγμα που το περιορίζει αρκετά στην χρησιμότητα του. Για παράδειγμα δεν προσφέρεται για να σχεδιάσετε το νέο σας Facebook cover καθώς ακόμη και αν γνωρίζετε τις σωστές διαστάσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα να τις εισάγετε. Η εντύπωση μου είναι ότι προορίζεται κυρίως για τον σχεδιασμό motivational quotes και αν είναι αυτό που σας ενδιαφέρει μάλλον θα το κάνετε πιο γρήγορα με το Pablo παρά με το Canva.

PicMonkey: Προσφέρει επεξεργασία, σχεδίαση και κολάζ. Είναι πιο σχεδιαστικό από τα άλλα δύο, αλλά πάλι σε βασικό επίπεδο για να μην γίνει βαρύ και πολύπλοκο. Συνολικά ένα πολύ ενδιαφέρον online εργαλείο με το οποίο θα πετύχετε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Fotor: Άλλο ένα ενδιαφέρον online εργαλείο, με πολλές δωρεάν δυνατότητες όπως η δημιουργία κολάζ. Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω δουλέψει αρκετά, επειδή τους τελευταίους μήνες εξερευνώ το Canva που κάνει παρόμοια πράγματα, με εξαίρεση το κολάζ, το οποίο μάλλον θα με τραβήξει να πειραματιστώ με το Fotor.

Offline Επεξεργασία

Για αυτούς που ψάχνουν κάτι εφάμιλλο του Photoshop αλλά δεν αισθάνονται άνετα με την τιμή του, υπάρχει η λύση του GIMP. Είναι ένα δωρεάν (open source) πρόγραμμα επεξεργασίας που θα απαιτήσει εγκατάσταση στον υπολογιστή σας.

Αν το GIMP σας φανεί βαρύ και πολύπλοκο μπορείτε να δοκιμάσετε το Paint.net, που είναι επίσης δωρεάν και απαιτεί εγκατάσταση στον υπολογιστή σας.

Συμπέρασμα

Με την χρήση δωρεάν πηγών υλικού και την επεξεργασία μέσω κατάλληλων δωρεάν εργαλείων, μπορείτε να αυξήσετε την ποιότητα των αναρτήσεων σας στα social media. Αν έχετε και λίγο καλλιτεχνική φλέβα, είναι πιθανό να κάνετε σπουδαία πράγματα. Με τακτική εξάσκηση στα εργαλεία που θα επιλέξετε και συχνούς πειραματισμούς, θα ανακαλύψετε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς.

Ελπίζω να φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες αυτές έστω και σε έναν αναγνώστη. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή σχόλιο, είμαι στην διάθεση σας.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο LinkedIn στις 14/12/2016.

Advertisements

One thought on “Φωτογραφίες & εικόνες για αναρτήσεις στα Social Media

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s