Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Trello

Το μάρκετινγκ είναι δύσκολη δουλειά. Συχνά είναι πολύπλοκη. Πρέπει να ασχοληθείτε με δημιουργικά θέματα, παραγωγή περιεχομένου, παράδοση υλικών από άλλα μέλη της ομάδας ή εξωτερικούς συνεργάτες και πολλά άλλα.

Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) είναι πιο εύκολο, αφού δεν έχει να ασχοληθεί με έντυπο υλικό. Όμως, ακόμη και εμείς έχουμε εργασίες που τρέχουν παράλληλα, την ίδια εποχή, με διαφορετικές ή κοινές διορίες. Μερικές φορές, αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνουμε;

Η λύση που έχω βρει, είναι να αντιμετωπίζω τις εργασίες όπως κάνουν οι μηχανικοί. Δηλαδή σαν έργα. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν μία οργανωμένη διαδικασία για την παρακολούθηση της πορείας των έργων. Η διαδικασία λέγεται Διαχείριση Έργου ή Project Management και ένα από τα καλύτερα (δωρεάν) εργαλεία για την δουλειά αυτή, είναι το Trello.

Τι κάνει το Trello;

Το Trello είναι ένα εργαλείο παραγωγικότητας και συνεργασίας. Σας βοηθάει να οργανώσετε και να παρακολουθήσετε την πορεία και την εξέλιξη ενός έργου.

Θα μου πείτε ότι αυτά τα κάνετε και με το Excel! Όχι με αυτόν τον τρόπο. Το Trello σας δίνει την δυνατότητα να έχετε ένα αποτέλεσμα που θα σας δίνει την πληροφορία οπτικά με γρήγορο τρόπο. Κάτι σαν αυτό εδώ που έφτιαξαν κάποιοι για να παρακολουθήσουν την πορεία επανασχεδιασμού ενός website.

trello-website-redesign
Trello Website Redesign

Δεν θα βοηθούσε να βλέπετε ένα project κάπως έτσι:

trello-παράδειγμα-project
Trello παράδειγμα ενός project

Η χρήση του Trello βασίζεται στα παρακάτω στοιχεία:

  • Πίνακας (Board)
  • Λίστα (List)
  • Κάρτα (Card)
  • Μέλη (Members)

Το δυνατό στοιχείο του Trello είναι ότι μπορείτε να εκχωρήσετε δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιον πίνακα, σε μέλη της ομάδας σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σχόλια στις κάρτες που θα επιτρέψουν συζητήσεις σε διάφορα θέματα με τα άλλα μέλη.

Η δωρεάν έκδοση έχει κάποιους περιορισμούς που δεν έχουν οι χρήστες που πληρώνουν. Βασικοί περιορισμοί είναι η δυνατότητα σύνδεσης κάθε πίνακα με μόνο μία εφαρμογή (Power-Up) και η επισύναψη αρχείων μέχρι 10MB.

Διαδικασία Εγγραφής και Ρυθμίσεων

Συμπληρώνετε ονοματεπώνυμο, email και τον κωδικό που θέλετε. Θα σας στείλει email και πρέπει να πατήσετε «Verify Address» για επιβεβαίωση.

Στη συνέχεια, θα σας οδηγήσει σε αυτή την οθόνη:

trello-αρχική-οθόνη
Trello αρχική οθόνη

Προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε από το «Tutorial Board (Start Here!)» πάνω αριστερά.

Αυτό θα σας οδηγήσει σε έναν εκπαιδευτικό πίνακα που θα φανεί πολύ χρήσιμος για την εξοικείωση σας με τα κόλπα του Trello. Αν το επιλέξετε θα σας οδηγήσει εδώ:

trello-εκπαιδευτικός-πίνακας
Trello εκπαιδευτικός πίνακας

Στην αριστερή στήλη από πάνω προς τα κάτω είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να εκπαιδευτείτε. Αν τα Αγγλικά σας είναι έστω και μέτρια, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Δημιουργία Νέου Πίνακα (Board)

Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεστε δυνατοί, τότε επιλέγετε «Create new board …» και θα παρουσιαστεί ένα μικρό μενού:

trello-δημιουργία-πίνακα
Trello δημιουργία πίνακα

Συμπληρώνετε τον τίτλο για να ξεχωρίζετε τον πίνακα από άλλους που θα φτιάξετε αργότερα. Στη συνέχεια, αν θέλετε να έχετε συνεργάτες στην διαχείριση του πίνακα, θα επιλέξετε «Create a team».

trello-δημιουργία-ομάδας
Trello δημιουργία ομάδας

Εδώ, συμπληρώνετε όνομα ομάδας, προαιρετικά την περιγραφή και επιλέγετε «Create». Θα οδηγηθείτε εδώ:

trello-διαχείριση-ομάδας
Trello διαχείριση ομάδας

Αν επιλέξετε το tab «Members», μπορείτε να προσθέσετε μέλη στην ομάδα. Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνετε είναι με συμπλήρωση του email, για να ενημερωθούν για την έναρξη συμμετοχής τους.
Αν δεν έχετε άλλες ρυθμίσεις για την ομάδα, επιλέγετε «Create new board …». Ας πούμε ότι το ονομάζω Project1. Όταν επιλέξετε «Create» θα οδηγηθείτε εδώ:

trello-αρχική-εικόνα-πρώτο-project
Trello αρχική εικόνα πρώτου project

Τώρα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε την πρώτη Λίστα. Ας πούμε ότι την ονομάζετε Λίστα1.

trello-project-list
Trello εικόνα Project1 Λίστα1

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε αν θα δημιουργήσετε άλλη Λίστα ή θα προσθέσετε Κάρτα στην Λίστα1 με το «Add a card …».

Με αυτό τον τρόπο, προσθέτετε στοιχεία στο project, μέχρι να αισθανθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει την ανάλυση του στα δομικά στοιχεία που το αποτελούν. Θα εξοικειωθείτε με τις βασικές λειτουργίες μέσα σε λίγη ώρα εξάσκησης.

Αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, διαβάστε παρακάτω.

Πως θα το εξελίξετε

Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε πίνακες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν templates και προορίζονται για projects του μάρκετινγκ.

https://trello.com/inspiration/marketing

Το αγαπημένο μου είναι το «Content Planning Calendar» το οποίο θα λειτουργήσει σαν ένα editorial calendar. Δηλαδή, θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε την παραγωγή και διανομή του περιεχομένου.

Προτείνω να παρακολουθήσετε κάποιο μάθημα σχετικά με το Project Management. Υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν μαθήματα (λέγονται MOOCs) σε διάφορες πλατφόρμες. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

Project Management: The Basics for Success από το Coursera. Ξεκινάει 13 Μαρτίου.

Στο Alison υπάρχει μία ποικιλία μαθημάτων για διάφορα επίπεδα.

Στο edX θα βρείτε το Introduction to Project Management. Είναι μάθημα που έχει ολοκληρωθεί και είναι στο αρχείο, αλλά μπορείτε να μελετήσετε το διαθέσιμο υλικό.

Συμπέρασμα

Αν ασχολείστε με το μάρκετινγκ, το Trello θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Θα σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα την δουλειά σας, να παρακολουθήσετε χρονοδιαγράμματα, να ανταποκριθείτε σε διορίες και να συνεργαστείτε καλύτερα με τους άλλους.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επιλέξετε το «Help». Περιμένατε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό ε;

Advertisements

One thought on “Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Trello

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s