Blog

51-συμβουλές-επιτυχημένο-μάρκετινγκ-χριστουγέννων

51 Συμβουλές για επιτυχημένο Marketing Χριστουγέννων

Για πολλές επιχειρήσεις, η περίοδος των Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς είναι η σημαντικότερη πηγή τζίρου (και κερδών) ολόκληρου του έτους. Αν εξαιρέσουμε τις εποχιακές επιχειρήσεις που κάνουν το 100% του τζίρου τους αυτή την περίοδο, το μεγαλύτερο τμήμα των υπόλοιπων επιχειρήσεων πετυχαίνει ποσοστά από 10% έως 30% του ετήσιου τζίρου.

Είναι λογικό, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το όφελος αυτής της περιόδου, να εντείνουν τις προσπάθειες σε επίπεδο προϋπολογισμού και προετοιμασίας. Ο στόχος τους είναι να ξεπεράσουν αυτά που πέτυχαν πέρυσι ή στην χειρότερη περίπτωση να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές και στρατηγικές/τακτικές που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν από άλλους. Είναι πιθανό κάποιες να τις έχετε δοκιμάσει ξανά. Διαβάστε το άρθρο, σίγουρα θα βρείτε μερικά κόλπα που δεν είχατε σκεφτεί ποτέ ξανά. Αν τα βρίσκετε ενδιαφέροντα, αντιγράψτε τα!

1. Ξεκινήστε την προετοιμασία νωρίς: ΣΗΜΕΡΑ!
Από τα Google Trends, μπορούμε να δούμε ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να ψάχνουν για ιδέες Χριστουγεννιάτικων δώρων από τον Αύγουστο! Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη, είναι λίγο αργά. Φυσικά κάλλιο αργά παρά αργότερα!
2. Αρχίστε από την στρατηγική του μάρκετινγκ
Ξεκινήστε με την στρατηγική και τα υπόλοιπα θα «κουμπώσουν» πιο εύκολα στην συνέχεια.
3. Εξασφαλίστε την λειτουργικότητα του website σε υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας
Την περίοδο των εορτών, το website της επιχείρησης σας θα έχει αυξημένη επισκεψιμότητα. Αν όλα πάνε καλά και εφαρμόσετε κάποιες από τις συμβουλές αυτού του άρθρου, οι επισκέψεις θα είναι κατά 10%-30% περισσότερες από πέρυσι. Μπορεί η υπάρχουσα υποδομή να αντέξει αυτό το μέγεθος επισκεψιμότητας;

4. Προγραμματίστε τις διάφορες καμπάνιες μάρκετινγκ
Προφανώς δεν θα έχετε μόνο μία καμπάνια μέσω ενός μόνο καναλιού επικοινωνίας. Εφόσον οι καμπάνιες είναι 2 ή περισσότερες, είναι καλό να προγραμματίσετε έξυπνα τα χρονικά διαστήματα που θα είναι ενεργές. Είναι καλό κάποιες από αυτές να «παίζουν» την ίδια περίοδο. Αλλά επίσης είναι σημαντικό να υπάρχουν ενεργές καμπάνιες στα κρίσιμα για τις αποφάσεις των πελατών σας χρονικά διαστήματα.
5. Εξασφαλίστε την διαθεσιμότητα εμπορευμάτων στην αποθήκη σας
Ξεκινήστε νωρίς για να εξασφαλίσετε την διαθεσιμότητα των εμπορευμάτων. Προβλέψτε τυχόν καθυστερήσεις από τους διάφορους εμπλεκόμενους συντελεστές. Ένα περιθώριο 10%-20% επιπλέον χρόνος για κάθε εμπλεκόμενο συντελεστή, ίσως είναι ικανοποιητικό για να καλυφθείτε στο 90% των περιπτώσεων. Αν θέλετε να είστε περισσότερο εξασφαλισμένοι, κάνετε διασπορά κινδύνου με την επιλογή περισσότερων προϊόντων, προμηθευτών και προορισμών.

6. Δώστε εορταστική ατμόσφαιρα σε website και λογαριασμούς social media
Επιλέξτε την κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσετε την εορταστική ατμόσφαιρα σε φυσικούς χώρους, website και λογαριασμούς social media. Κάθε χρόνο αυτό μπορεί να γίνει και λίγο πιο νωρίς από πέρυσι. Σταδιακά, οι καταναλωτές δεν θα αισθάνονται έκπληξη αν δούνε Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση τον Αύγουστο!

7. Προσφέρετε εορταστική συσκευασία με την φίρμα σας
Την περίοδο των εορτών, μεγάλο μέρος των αγορών προορίζεται για δώρα. Ένας καλός τρόπος για να προωθήσετε την φίρμα σας είναι να προσφέρετε μία καλαίσθητη συσκευασία η οποία θα διαθέτει την εμπορική σας ονομασία ή/και τα χρώματα της φίρμας σας.

8. Επενδύστε στην αποκλειστικότητα προϊόντων/υπηρεσιών
Η αποκλειστικότητα προϊόντων ή υπηρεσιών, σας δίνει έναν άλλο αέρα και πιθανώς σας ανεβάζει σε ένα υψηλότερο επίπεδο στα μάτια των καταναλωτών. Μερικές φορές, η επιπλέον ώθηση αξίζει ακόμη και κάποιο ποσοστό επιπλέον κόστους. Φυσικά χρειάζεται προσεκτικός υπολογισμός για να μην αποκτήσετε αυξημένο κόστος χωρίς τα ανάλογα οφέλη.

9. Επιλέξτε τα προϊόντα-κράχτες που θα φέρουν κίνηση στο κατάστημα ή στο website
Ένα προϊόν (ή υπηρεσία) κράχτης στο εξώφυλλο ενός φυλλαδίου ή στην πρώτη σελίδα του website κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο προορίζεται. Δηλαδή να τραβήξει σαν μαγνήτης πελάτες προς την επιχείρηση σας. Για να το πετύχει αυτό, πρέπει να έχει την ανάλογη τιμή, μέχρι το σημείο να πιστεύουν οι πελάτες ότι σας κλέβουν!

10. Αποφασίστε για τα κανάλια επικοινωνίας στα οποία θα εστιάσετε
Δύο κατευθύνσεις υπάρχουν για να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα:
α) Προσπαθήστε να εντοπίσετε κανάλια επικοινωνίας τα οποία ο ανταγωνισμός αγνοεί ή δεν έχει προσέξει ακόμη ή έχουν εμφανιστεί πρόσφατα και δεν έχουν επιβεβαιώσει την αξία τους.
β) Δεν είναι καιρός για πειράματα. Εστιάστε στα κανάλια που φαίνεται να αποδίδουν περισσότερο και ειδικά αυτά που απέδειξαν την αξία τους πέρυσι, κατά την αντίστοιχη περίοδο.
11. Δημιουργήστε μία Σελίδα Προορισμού (Landing Page) για κάθε ξεχωριστή προώθηση
Η σελίδα προορισμού, αν είναι σωστά δομημένη, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα χρήσιμο εργαλείο πωλήσεων. Μπορεί να αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι της επικοινωνιακής δουλειάς, και να φιλοξενήσει πληροφορίες και επιχειρήματα που θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τους δυνητικούς πελάτες προς τον επιθυμητό στόχο: την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας.

12. Σκεφτείτε να επενδύσετε στο Instagram
Ένα από τα νεότερα κοινωνικά δίκτυα (social media) που φαίνεται να αποδίδει πολύ καλά, είναι το Instagram. Μπορείτε να βρείτε τρόπους να το εκμεταλλευτείτε, ακόμη και αν δεν υπάρχει σημαντικό οπτικό περιεχόμενο στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Φανταστείε ότι το κάνω εγώ που απλά μιλάω για το μάρκετινγκ!

13. Εκμεταλλευτείτε τα εποχικά hashtags σε Facebook, Instagram, Twitter και Pinterest
«Παίξτε» με τα εποχικά hashtag που θα βρείτε αυτή την περίοδο. Ειδικότερα αν έχετε δραστηριότητα σε Twitter ή/και Instagram, η χρήση των hashtag θα συμβάλλει σημαντικά στον εντοπισμό σας από τους μελλοντικούς πελάτες σας. Ακόμη περισσότερο μπορείτε να δημιουργήστε και προωθήστε το δικό σας hashtag.

14. Δοκιμάστε το email marketing, είναι φθηνό και αποδοτικό
Χρειάζεστε μία λίστα από email. Σε αυτή την λίστα προωθείτε το Newsletter της επιχείρησης σας. Επειδή υπάρχουν πλέον νόμοι για το spam, πρέπει τα email να συγκεντρώνονται με την συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους. Ξεκινήστε να χτίζετε την δική σας λίστα. Θα πάρει καιρό μέχρι να φτάσετε σε ένα αξιοπρεπές μέγεθος. Όμως, αξίζει τον κόπο γιατί είναι η τακτική του μάρκετινγκ με το υψηλότερο R.O.I. (Return On Investement).

15. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με κάποιον Influencer
Οι -αληθινοί -influencers είναι πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει ένα ακροατήριο το οποίο εμπιστεύεται την άποψη τους σε κάποιον τομέα (π.χ. αυτοκίνητο, μόδα, μουσική). Είναι μία μορφή του Μάρκετινγκ από στόμα σε στόμα και οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι η δεύτερη καλύτερη κατηγορία ατόμων εμπιστοσύνης, μετά τους συγγενείς.

16. Εστιάστε στο mobile marketing

smartphone
Smartphone

Στις περισσότερες δυτικές χώρες, η επισκεψιμότητα στο internet μέσω smartphone, έχει ξεπεράσει το 50%. Αξίζει τον κόπο να κμεταλλευτείτε το mobile marketing.

17. Δοκιμάστε την παράλληλη προώθηση με συμπληρωματικά προϊόντα/υπηρεσίες άλλων επιχειρήσεων
Βρείτε μία επιχείρηση που πουλάει συμπληρωματικά προϊόντα ή υπηρεσίες και δεν θεωρείται ανταγωνιστής. Ενώστε τις δυνάμεις σας -και τα ταμεία σας- για να δημιουργήσετε κοινές καμπάνιες προώθησης που θα ωφελήσουν και τις δύο επιχειρήσεις.

18. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα πιστότητας πελατών
Σας κοστίζει 5 έως 12 φορές ακριβότερα να πουλήσετε σε νέο πελάτη, σε σχέση με την πώληση σε υφιστάμενο πελάτη. Για να δημιουργήσετε περισσότερους πιστούς πελάτες, φτιάξτε ένα πρόγραμμα που θα τους παρακολουθεί, θα τους δίνει κίνητρα και θα τους ανταμείβει για την «αποκλειστική» σχέση που διατηρούν μαζί σας. Κάποιοι από αυτούς θα εξελιχθούν σε πρεσβευτές και άμισθοι προωθητές της επιχείρησης σας!

19. Πειραματιστείτε με την τιμολογιακή πολιτική σας
Μειώστε ή αυξήστε την τιμή πώλησης των προϊόντων ή υπηρεσιών και παρατηρήστε την εξέλιξη των πωλήσεων. Κυρίως όμως μελετήστε την εξέλιξη των μικτών κερδών γιατί ο κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι να μεγιστοποιήσετε τα κέρδη. Εκτός αν λόγοι στρατηγικής επιβάλλουν να μεγιστοποιήσετε τον τζίρο.

20. Εφαρμόστε Retargeting
Το retargeting είναι μία τεχνική του ψηφιακού μάρκετινγκ με την οποία ένας επισκέπτης του website που διέκοψε την επίσκεψη, στοχοποιείται με κατάλληλη διαφήμιση όταν βρίσκεται σε άλλο website. Η τεχνική αυτή αποδίδει ιδιαίτερα καλά σε περιπτώσεις eCommerce και για πελάτες που αποχώρησαν πριν ολοκληρώσουν την αγορά που είχαν ξεκινήσει.

21. Προσπαθήστε να μαντέψετε τι θα κάνει ο ανταγωνισμός και διαφοροποιηθείτε
Μελετήστε τους βασικούς ανταγωνιστές σας. Δείτε τι ενέργειες είχαν κάνει τα προηγούμενα χρόνια και προσπαθήστε να πάρετε πληροφορίες από την αγορά (π.χ. κοινοί προμηθευτές) για τις ενέργειες που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν. Προσεκτικά σχεδιάσετε πως θα διαφοροποιηθείτε στα μάτια των πελατών σας.

22. Αφιερώστε χρόνο για να μελετήσετε τις τρέχουσες τάσεις
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνετε όλο το έτος. Όμως όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου τζίρου γίνεται την περίοδο των εορτών. Παράλληλα, μετά το καλοκαίρι, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει αρκετά, έχουν αφομοιώσει νέες εικόνες και είναι ίσως λίγο παραπάνω επιρρεπείς στην δημιουργία νέων τάσεων. Επομένως, οι τάσεις που δημιουργούνται στην μόδα και επηρεάζουν την αγορά σας είναι σημαντικές για σας.

23. Κάνετε έρευνα αγοράς για να δείτε τι θέλουν οι καταναλωτές
Η έρευνα αγοράς παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να καταλάβετε τις προτιμήσεις των πελατών. Φυσικά, είναι ένα εργαλείο που έχει κάποιο κόστος αλλά κοστίζει ακριβότερα το εργαλείο «μυρίζω-τα-νύχια-μου»!

24. Επενδύστε στο SEO και σε εποχιακές λέξεις-κλειδιά
Οι μηχανές αναζήτησης θα έχουν αυξημένη δραστηριότητα αυτή την περίοδο. Οι αναζητήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες γίνονται καθημερινή δραστηριότητα των καταναλωτών. Ιδανικά σας ενδιαφέρει να εμφανίζεστε στην πρώτη οργανική θέση η οποία παίρνει και τα περισσότερα «κλικ» από τους χρήστες του internet. Ανάλογα με τον ανταγωνισμό, αυτό δεν το πετυχαίνετε ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Ξεκινήστε την δουλειά σήμερα.

25. Δοκιμάστε την διαφοροποίηση μέσω του χιούμορ
Μεγάλες επιτυχίες ειδικά στην εποχή του ψηφιακού μάρκετινγκ, έχουν δείξει ότι η αγορά αποδέχεται και επιβραβεύει το καλό χιούμορ. Πάρτε για παράδειγμα την διαφήμιση «Our blades are f**king great».

Το video έφερε 12.000 παραγγελίες μέσα σε … 2 ημέρες!
Σημείωση: Στο video πρωταγωνιστεί ο ιδρυτής και CEO της επιχείρησης!

26. Επενδύστε στην δημιουργικότητα των online & offline σχεδίων σας
Καθώς περνάνε τα χρόνια, η αισθητική των ανθρώπων – και επομένως των πελατών σας – μεταβάλλεται. Η γραφιστική αισθητική σας πρέπει να παρακολουθεί αυτές τις αλλαγές και ίσως να είναι και λίγο μπροστά από αυτές. Αυτό θα γίνει είτε από εσάς που θα παρακολουθείτε τις τάσεις της γραφιστικής ή από δοκιμασμένους και αξιόπιστους συνεργάτες.

27. Δημιουργήστε καμπάνιες που «τρέχουν» παράλληλα
Αναφέρθηκα σε αυτό και στο Νο4. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα μίας καμπάνιας αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται όταν υπάρχει άλλη καμπάνια που «τρέχει» παράλληλα. Δοκιμάστε να τρέξετε παράλληλα την ίδια καμπάνια σε διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας ή ακόμη και την ίδια καμπάνια τροποποιημένη για τις ανάγκες του κάθε καναλιού.

28. Δημιουργήστε χρονικά περιορισμένες προσφορές
Δημιουργήστε στους πελάτες σας την αίσθηση του επείγοντος με προσφορές που είναι χρονικά περιορισμένες. Μπορείτε να δοκιμάσετε επίσης το κόλπο «μία προσφορά κάθε ημέρα» που θα τρέχει για μία ή δύο εβδομάδες.

29. Χρησιμοποιήστε αφίσες και φυλλάδια για να υποστηρίξετε τις καμπάνιες σε περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας και εμπορικότητας

εμπορικές-αφίσες
Εμπορικές αφίσες

Σε πολλές κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών, η ενημέρωση μέσω αφίσας ή φυλλαδίου είναι αρκετά αποδοτική τεχνική. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, εκμεταλλευτείτε το.

30. Προωθήστε κάποια ξεχωριστά προϊόντα σε ένα περιορισμένο υψηλής εστίασης κοινό
Δοκιμάστε να προωθήσετε κάποια ιδιαίτερα προϊόντα σε ένα περιορισμένο και «προχωρημένο» κοινό που θα τα αποδεχθεί ευκολότερα. Αυτοί οι πελάτες θα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εξελιχθούν σε πιστούς πελάτες και να λειτουργήσουν σαν «πρεσβευτές» της φίρμας σας.

31. Υποστηρίξτε τις καμπάνιες με κάποιον διαγωνισμό
Οι πελάτες τρελαίνονται για διαγωνισμούς και με την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας μπορείτε να τους ενημερώσετε γρήγορα και οικονομικά. Αυτή η περίοδος είναι η ιδανική για να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε τον πρώτο διαγωνισμό σας. Θα σας δώσει μία ώθηση ακόμη και μετά την λήξη του και μπορεί να είναι η αφορμής για παρουσίαση της επιχείρησης σε website γενικού ενδιαφέροντος.

32. Διαρρεύσετε τμήματα του καταλόγου σας πριν φτάσει η ημέρα κυκλοφορίας
Οι άνθρωποι πολλές φορές έλκονται από τις διαρροές πληροφοριών. Εκμεταλλευτείτε το «σπρώχνοντας» την πληροφορία σε κάποιον influencer (No 15) που έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε.

33. Δοκιμάστε να δημιουργήσετε λίστα pre-order για προϊόντα που θα έχουν υψηλή ζήτηση
Σε προϊόντα των οποίων η κυκλοφορία αναμένεται και συζητείται, μπορείτε να δημιουργήσετε μία λίστα pre-order. Extra bonus: η λίστα αυτή θα τροφοδοτήσει και την λίστα που φτιάχνετε για το Email Marketing!

34. Δημιουργήστε Δωροκάρτες που μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές αντί για δώρο
Μεγάλο μέρος των αγορών που γίνονται την περίοδο των εορτών, προορίζονται για δώρα. Οι άνθρωποι, πολύ συχνότερα από ότι θα περιμένατε, δυσκολεύονται να επιλέξουν δώρο, ακόμη και για πρόσωπα πολύ κοντινά τους. Η Δωροκάρτα μίας επιχείρησης, τους διευκολύνει και κερδίζουν σημαντικό χρόνο που αλλιώς θα έπρεπε να αφιερώσουν στην διαδικασία επιλογής του δώρου. Κάποιοι πελάτες θα σας εκτιμήσουν ιδιαίτερα για αυτήν την δυνατότητα!

35. Τονίστε τις ειδικές προσφορές σας στην πρώτη σελίδα του website
Οι special προσφορές δεν παίζουν τον ρόλο τους – δηλαδή να προσελκύσουν δυνητικούς πελάτες και να δημιουργήσουν θόρυβο γύρω από το όνομα της επιχείρησης – αν δεν προβάλλονται κατάλληλα. Όπως λοιπόν κάνουμε στα φυλλάδια όπου τοποθετούμε τις ειδικές προσφορές στην πρώτη σελίδα, το ίδιο θα κάνουμε και στο website. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, ακόμη και ο τυχαίος επισκέπτης του website να πληροφορηθεί για τις προσφορές.

36. Τυπώστε εκπτωτικά κουπόνια πάνω σε επαγγελματικές κάρτες και αφήστε τα σε στρατηγικά σημεία υψηλής επισκεψιμότητας
Με αυτό το «τρικ» θα προκαλέσετε μία ευχάριστη έκπληξη σε μερικούς δυνητικούς ή υφιστάμενους πελάτες, η οποία θα συζητηθεί με συγγενείς και φίλους τους. Αυτό θα λειτουργήσει σαν πολύτιμη από-στόμα-σε-στόμα διαφήμιση για την επιχείρηση σας.

37. Κάνετε διανομή ημερολογίων με την φίρμα σας σε στρατηγικούς πελάτες (κυρίως για B2B)
Τα διαφημιστικά δώρα είναι ένα από τα κλασσικά όπλα στην φαρέτρα των επιχειρήσεων B2B. Καλό είναι να πράγματα που θα χρησιμοποιηθούν για καιρό. Υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα ημερολόγιο που θα χρησιμοποιείται για ένα ολόκληρο χρόνο;

38. Κάντε διανομή χρήσιμων διαφημιστικών δώρων
Εκτός από τα ημερολόγια, που συνήθως δεν μπορούν να διανεμηθούν σε περιπτώσεις λιανικής λόγω του αυξημένου κόστους, υπάρχουν πολλά άλλα διαφημιστικά δώρα. Αρκετά από αυτά έχουν μικρό κόστος και επιτρέπουν την χρήση σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις λιανικής. Δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε μερικούς καταλόγους τέτοιων δώρων στο internet για να επιλέξετε αυτά που ταιριάζουν στην περίπτωση σας.

39. Καλέστε τους σημαντικότερους πελάτες σε γεύμα ή δείπνο (κυρίως για B2B)
Καθώς πλησιάζει το κλείσιμο του έτους, χρησιμοποιήστε σαν αφορμή την σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού, για να καλέσετε σε γεύμα ή δείπνο μερικούς από τους σημαντικούς πελάτες σας. Θα προκαλέσει σύσφιξη σχέσεων και θα το θυμούνται ευχάριστα για καιρό.

40. Καλέστε τον Αη-Βασίλη στο κατάστημα σας (κι όμως φέρνει ακόμη αποτέλεσμα!)
Οι άνθρωποι – κάθε ηλικίας – τρελαίνονται για τον Αη-Βασίλη. Σε περίπτωση καταστήματος μπορείτε να τον καλέσετε είτε μέσα στο κατάστημα είτε σαν κράχτη έξω από το κατάστημα. Σε περιπτώσεις εταιριών, θα προσφέρει ευχάριστες στιγμές στους υπαλλήλους σας και στις οικογένειες τους.

41. Κοινοποιήστε την πολιτική επιστροφών της επιχείρησης
Οι πελάτες αισθάνονται καλύτερα όταν γνωρίζουν τους όρους με τους οποίους κάνουν μία αγορά. Οι πιθανότητες επιστροφών είναι αυξημένες την εορταστική περίοδο κατά την οποία μεγάλο μέρος των αγορών προορίζονται για δώρα σε τρίτους. Ενημερώστε με κάθε τρόπο (έντυπα, online) τους μελλοντικούς πελάτες σας για την πολιτική επιστροφών την επιχείρησης. Αυτό θα βοηθήσει να αποφύγετε μερικές μελλοντικές παρεξηγήσεις.

42. Μοιράστε καραμέλες ή σοκολατάκια στους επισκέπτες

καραμέλες
Καραμέλες

Οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα όταν τρώνε και ειδικά όταν αυτό που τρώνε είναι κερασμένο! Είναι κλασσικό «κόλπο» των καταστημάτων να κερνάνε τους επισκέπτες καραμέλλες ή σοκολατάκια. Αν τους «γλυκάνετε» κάποια πράγματα μπορεί να γίνουν ευκολότερα.

43. Στολίστε γιορτινά το κατάστημα (ειδικά την βιτρίνα) ή τον επαγγελματικό χώρο σας
Η γιορτινή διακόσμηση κάνει πιο χαρούμενους τους ανθρώπους είτε πρόκειται για πελάτες που επισκέπτονται τον χώρο σας, είτε για τους εργαζόμενους στον χώρο. Οι χαρούμενοι εργαζόμενοι έχουν καλύτερη απόδοση και οι χαρούμενοι επισκέπτες πιθανώς έχουν λιγότερους λόγους για να απορρίψουν την πρόταση σας.

44. Συνεργαστείτε με bloggers που δημιουργούν λίστες δώρων
Υπάρχουν bloggers που λίγο πριν τις εορτές, δημιουργούν λίστες δώρων για το ακροατήριο τους. Αυτές οι λίστες μπορεί να έχουν διάφορους βαθμούς αποδοχής από τους δυνητικούς πελάτες σας. Αν ανακαλύψετε κάποια λίστα με σημαντικό βαθμό αποδοχής από το κοινό στο οποίο απευθύνεστε, θα ήταν καλό να εξασφαλίσετε την συμμετοχή σε αυτή δικών σας προϊόντων.

45. Κάνετε διανομή δωρεάν δειγμάτων
Σε κάποια προϊόντα είναι εύκολο και σχετικά ανέξοδο να δημιουργήσετε δείγματα ή μικρές συσκευασίες προϊόντος. Αυτά μπορείτε να τα μοιράσετε δωρεάν σε επιλεγμένους πελάτες που τυχόν είναι αναποφάσιστοι ή σαν ανταμοιβή σε πιστούς πελάτες σας.

46. Στείλτε εορταστικά-ευχετήρια email
Αυτό πρέπει να το κάνετε απαραίτητα χωρίς να εξαρτάται από άλλες τακτικές που τυχόν θα επιλέξετε. Απευθύνεται και σε επιχειρήσεις λιανικής που διαθέτουν μία λίστα Email Marketing, αλλά και σε επιχειρήσεθς B2B που συνήθως επικοινωνούν μέσω email με πελάτες και προμηθευτές. Επιλέξετε προσεκτικά μία ψηφιακή κάρτα, ή ακόμη καλύτερα βγάλετε ομαδική φωτογραφία των εργαζομένων στην επιχείρηση. Στείλτε την μαζί με τις ειλικρινείς ευχές σας. Και του χρόνου!

47. Δημιουργήστε ένα video για το YouTube και τα άλλα social media
Οι άνθρωποι δείχνουν να καταναλώνουν ευκολότερα το video από τις άλλες μορφές περιεχομένου. Ακολουθήστε λοιπόν το ρεύμα και δημιουργήστε ένα video το οποίο θα προβάλλει την εορταστική διάθεση της επιχείρησης.

48. Δημιουργήστε ένα εορταστικό App
Οι πλειοψηφία των χρηστών smartphone ενδιαφέρονται για το κατέβασμα χρήσιμων Apps. Αν έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα App γύρω από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, η εορταστική περίοδος θα είναι η καταλληλότερη για να το παρουσιάσετε στο κοινό σας.

49. Δημιουργήστε εορταστικά πακέτα προϊόντων/υπηρεσιών (bundle)
Οι τακτική του συνδυασμού προϊόντων ή υπηρεσιών είναι τόσο παλιά όσο το … εμπόριο! Απλά επιλέγετε προϊόντα ή υπηρεσίες που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Μέσα σε αυτά κρύψτε έντεχνα και κάτι που δεν κινήθηκε όπως θα θέλατε την προηγούμενη περίοδο. Θα είναι η ευκαιρία που περιμένατε για να ξεφορτωθείτε το κακό στοκ.

50. Δημιουργήστε έναν Οδηγό με συμβουλές ή ένα ebook που μπορούν οι πελάτες να βρούνε στο website σας
Το content marketing φέρνει αποτελέσματα. Επιλέξετε πληροφορίες που ζητούν οι πελάτες και μπορούν να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διαχρονικές και δημιουργήστε ένα ebook που θα βρούνε οι πελάτες στο website σας. Extra bonus: και αυτό θα βοηθήσει να τροφοδοτήσετε την λίστα που φτιάχνετε για το Email Marketing.

51. Εξασφαλίστε ότι όλες οι ενέργειες σας θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα για να υπολογίσετε το αντίστοιχο ROI
Όποιες ενέργειες και αν επιλέξετε, καταγράψτε κάθε έξοδο και συνδέστε το με συγκεκριμένη καμπάνια. Αυτό θα σας βοηθήσει αργότερα να υπολογίσετε το αντίστοιχο R.O.I. (Return On Investment) και να διαπιστώσετε την πραγματική αξία κάθε καμπάνιας

Συμπέρασμα
Όπως βλέπετε υπάρχει μεγάλη ποικιλία δράσεων ή τακτικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματα της επιχείρησης σας, τα φετινά Χριστούγεννα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν περισσότερες από όσες αναφέρω σε αυτό το άρθρο.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει αν κάποιο μείγμα δράσεων έχει περισσότερο υποσχόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις άλλες δράσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Κάθε επιχείρηση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εσείς απλά πρέπει να διαλέξετε το μείγμα που πιστεύετε ότι θα βοηθήσει περισσότερο την επιχείρηση σας, στηριζόμενοι στην αποτελεσματικότητα των δράσεων των προηγούμενων ετών και σε τάσεις όπως:

 • Η δύναμη της πληρωμένης διαφήμισης (ανεξάρτητα από το μέσο προβολής της) μειώνεται καθώς μελετάμε νεώτερες γενιές.
 • Η τηλεθέαση είναι χαμηλότερη στις νεότερες γενιές και σταδιακά μειώνεται για όλες τις γενιές.
 • Οι άνθρωποι περνάνε όλο και περισσότερο χρόνο online και το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούν είναι το smartphone.

Αν τυχόν δυσκολευτείτε στην επιλογή των δράσεων, στον σχεδιασμό ή την υλοποίηση, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Στείλτε μου email στο pchiotellis@gmx.com ή καλέστε με στο +30 6970 889 240.

Σας εύχομαι η εορταστική περίοδος 2017-2018 να είναι η αποδοτικότερη της σταδιοδρομίας σας!

Advertisements

Στρατηγική Συμβουλή #2

Εντοπίστε τους «ιδανικούς πελάτες» σας

Θα χρησιμοποιήσετε ένα spreadsheet (υπολογιστικό φύλλο).

Κάνετε εξαγωγή των δεδομένων από το πρόγραμμα τιμολόγησης ή CRM που χρησιμοποιείτε.

Κάνετε εισαγωγή στο spreadsheet με επωνυμία στην στήλη «Α» και τζίρο στην στήλη «Β».

Ταξινομήσετε τις στήλες «Α» & «Β» μαζί με φθίνουσα κατάταξη σύμφωνα με την στήλη «B».

στρατηγική-συμβουλή-2-spreadsheet-1
Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #1

Χρωματίστε τα κελιά τζίρου στο ανώτερο 10% των πελατών πράσινο (=καλό).

Χρωματίστε τα κελιά τζίρου στο κατώτερο 10% των πελατών κόκκινο (=κακό).

στρατηγική-συμβουλή-2-spreadsheet-2
Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #2

Εντοπίστε τους πελάτες που απαιτούν την λιγότερη υποστήριξη (ρωτήστε το τμήμα πωλήσεων).

Στην στήλη «C» δίπλα τους εισάγετε συντελεστή 1.

Εντοπίστε τους πελάτες που απαιτούν την περισσότερη υποστήριξη .

Στην στήλη «C» δίπλα τους εισάγετε συντελεστή 0,1.

Βαθμολογείτε τους υπόλοιπους με ενδιάμεσους συντελεστές.

στρατηγική-συμβουλή-2-spreadsheet-3
Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #3

Στην στήλη «D» ζητάτε το γινόμενο των στηλών «B» & «C».

στρατηγική-συμβουλή-2-spreadsheet-4
Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #4

Ταξινομήσετε όλες τις στήλες μαζί με φθίνουσα κατάταξη σύμφωνα με την στήλη «D».

Χρωματίστε όπως κάνατε στην στήλη «B» (πράσινο-κόκκινο) τα κελιά της στήλης «D».

Πελάτες που έχουν πράσινο στην «B» και στην «D» είναι οι ιδανικοί πελάτες σας.

Πρέπει να βρείτε και άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Πελάτες που έχουν κόκκινο στην «B» και στην «D» πιθανά προκαλούν ζημιά, εκτός αν υπάρχει στρατηγικός λόγος να τους διατηρείτε.

στρατηγική-συμβουλή-2-spreadsheet-5
Στρατηγική Συμβουλή #2 – Spreadsheet #5

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ιδανικά, η παραπάνω άσκηση θα προσφέρει περισσότερα στην επιχείρηση σας, αν γίνει με στοιχεία κερδών ανά πελάτη αντί για τζίρο ανά πελάτη. Είναι πολύ πιθανό η κατάταξη να αλλάξει αφού οι μεγάλοι πελάτες απολαμβάνουν συνήθως καλύτερες τιμές. Επομένως το μεικτό περιθώριο κέρδους περιορίζεται. Πρακτικά όμως, είναι πιο χρήσιμο να γνωρίζετε τι κερδίζετε από κάθε πελάτη από τον τζίρο που κάνει.

Αν χρειαστείτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Αν το βρήκατε χρήσιμο πατήστε το Like που βρίσκεται κάτω αριστερά! Ακόμη καλύτερα, κοινοποιήστε το άρθρο σε φίλους και συγγενείς που έχουν μικρή επιχείρηση!

25-δωρεάν-ψηφιακά-εργαλεία-για-μικρή-επιχείρηση

25 δωρεάν ψηφιακά εργαλεία για την μικρή επιχείρηση

Αυτό το άρθρο προορίζεται για τις μικρές επιχειρήσεις γιατί συνήθως αυτές έχουν περιορισμένους πόρους. Για αυτό τον λόγο, πρέπει να βρουν τρόπους και εργαλεία που θα κάνουν παραγωγικότερη και αποδοτικότερη την καθημερινή εργασία.

Επίσης θα φανεί χρήσιμο στις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) γιατί ξεκινούν σαν μικρές επιχειρήσεις με στόχο την πολύ γρήγορη ανάπτυξη τους. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό, είναι με την εκμετάλλευση της ψηφιακής τεχνολογίας και την μόχλευση των δωρεάν εργαλείων που προσφέρει.

Γενικές Πληροφορίες

Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε το λογισμικό τύπου SaaS (Software as a Service). Δηλαδή, οι παραγωγοί λογισμικού σταμάτησαν να πουλάνε το λογισμικό και το παρέχουν σαν υπηρεσία, με μηνιαίο ή ετήσιο αντίτιμο. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ανταγωνισμός τους αναγκάζει να παρέχουν μία εισαγωγική βαθμίδα χρήσης του λογισμικού, εντελώς δωρεάν.

Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις, έχουν μεγάλο όφελος από αυτές τις δωρεάν παροχές. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές, καλύπτουν πλήρως (ή τουλάχιστον κατά σημαντικό ποσοστό) τις ανάγκες τους με την δωρεάν υπηρεσία και δεν χρειάζεται να αναβαθμίσουν σε πληρωμένη συνδρομή.

Η δουλειά μου με φέρνει σε καθημερινή επαφή με τέτοιου είδους εργαλεία και κάθε εβδομάδα δοκιμάζω τουλάχιστον 2-3 νέα. Σκέφτηκα να βοηθήσω τις μικρές επιχειρήσεις με μία συνοπτική λίστα τέτοιων εργαλείων που θα μπορούσαν να καλύψουν καθημερινές ανάγκες τους. Για να μην μπλέξουμε με πολλές κατηγορίες, έχω χωρίσει τα εργαλεία σε 2 κατηγορίες:

 1. Παραγωγικότητα
 2. Μάρκετινγκ

1, Παραγωγικότητα

1. Slack

slack
Slack

Είναι το απόλυτο εργαλείο επικοινωνίας για ομάδες εργαζόμενων και φυσικά για επιχειρήσεις. Στέλνετε και λαμβάνετε μηνύματα, κάνετε κλήσεις, μοιράζεστε αρχεία και το σημαντικότερο μπορεί να συνδυαστεί και να συνεργαστεί με δεκάδες άλλες εφαρμογές (Apps).

2. Zapier

Το Zapier είναι το εργαλείο που σας επιτρέπει να συνδέσετε διάφορες εφαρμογές ή εργαλεία (Apps) και να αυτοματοποιήσετε ροές εργασίας. Μπορείτε να επιτρέψετε στις εφαρμογές να μοιράζονται δεδομένα ή να μεταφέρονται πληροφορίες από μία εφαρμογή σε μία άλλη. Όλα αυτά χωρίς να απαιτείται να γνωρίζετε προγραμματισμό!

3. Evernote

Θεωρείται το απόλυτο εργαλείο σημειώσεων. Το βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμο για να αποθηκεύω τα μεγάλα αρχεία PDF που βρίσκω στο διαδίκτυο. Αν μάλιστα σας κάνει προσφορά δωρεάν αναβάθμισης για 12 μήνες, θα εκμεταλλευτείτε και την δυνατότητα σημειώσεων πάνω στα αρχεία PDF.

Σημαντική ευκολία προσφέρει η δυνατότητα χρήσης ετικετών (tags) για να ταξινομήσετε αυτά που αποθηκεύετε.

4. IFTTT

IFTTT σημαίνει If This Then That. Με απλά λόγια προσφέρει συνταγές αυτοματοποίησης ψηφιακών διαδικασιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία έτοιμων συνταγών αλλά μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τις δικές σας συνταγές, με την χρήση δικών σας παραμέτρων.

5. Dropbox

Η διάσημη εφαρμογή για να μοιράζεστε αρχεία οποιασδήποτε μορφής, με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες, υπαλλήλους.

6. Pocket

Το Pocket είναι το εργαλείο που χρησιμοποιώ για να αποθηκεύω τα μεγάλα άρθρα που βρίσκω και θέλω να διαβάσω αργότερα. Επίσης χρησιμεύει για την αποθήκευση video. Μπορείτε να το εγκαταστήσετε σαν App και στο smartphone ή στο Tablet, και αυτό σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση παντού ακόμη και offline!

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα των ετικετών (tags) σε αυτά που αποθηκεύετε για να βρίσκετε εύκολα τις πληροφορίες που θέλετε.

7. Trello

trello-παράδειγμα-project
Trello παράδειγμα ενός project

Το Trello είναι ένα εργαλείο παραγωγικότητας και συνεργασίας. Σας βοηθάει να οργανώσετε και να παρακολουθήσετε την πορεία και την εξέλιξη ενός έργου. Είναι δηλαδή, ένα εργαλείο Διαχείρισης Έργου ή Project Management.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες:

8. Google εφαρμογές

Η Google προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία ψηφιακών εργαλείων. Όλοι γνωρίζετε το Gmail, ίσως το διασημότερο εργαλείο ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Αν έχετε λογαριασμό Google, τότε έχετε πρόσβαση και στα υπόλοιπα εργαλεία. Ενδεικτικά αναφέρω το Ημερολόγιο (δεν χρειάζεται εξήγηση) και το Google Drive στο οποίο οδηγεί ο παραπάνω σύνδεσμος. Το τελευταίο περιλαμβάνει δωρεάν online εργαλεία τύπου Office, με Έγγραφα, Υπολογιστικά φύλλα (spreadsheet) και Διαφάνειες (εργαλείο παρουσιάσεων)

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκουν χρήσιμη την πλατφόρμα Google Hangouts η οποία χρησιμεύει για επικοινωνία τύπου Skype, αλλά επίσης χρησιμοποιείται για online εκπαιδεύσεις και σεμινάρια.

9. eBay

Το eBay είναι μία online πλατφόρμα αγοραπωλησιών. Θα σας επιτρέψει να βρείτε προϊόντα και προμηθευτές σε τιμές έως και εξευτελιστικά χαμηλές. Αν πιστεύετε ότι έχετε κάποιο ανταγωνιστικό προϊόν μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας και σαν πωλητής.

Εναλλακτική λύση: Δοκιμάστε και το AliExpress

10. PayPal

Το PayPal είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών και εισπράξεων. Θα σας φανεί χρήσιμο αν θέλετε να λειτουργήσετε σαν αγοραστής ή πωλητής σε διεθνές επίπεδο. Με μία μικρή προμήθεια, θα εξασφαλίσετε τις πληρωμές σας χωρίς να ανησυχείτε για τις αυξομειώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

11. Grammarly

Αν απαιτείται να γράφετε στα Αγγλικά για επαγγελματικούς λόγους, θα θέλατε να εκτεθείτε όσο το δυνατό λιγότερο από τα τυχόν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη σας. Στον τομέα της ορθογραφίας θα σας βοηθήσει οποιοσδήποτε κειμενογράφος, αλλά το Grammarly θα σας προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτόν. Επιπλέον, λειτουργεί και μέσα στα social media (π.χ. όταν γράφετε ένα μήνυμα στο LinkedIn)

12. Fiverr

Το Fiverr είναι μία online πλατφόρμα όπου μπορείτε να βρείτε ελεύθερους επαγγελματίες κάθε ειδικότητας. Εξυπηρετεί κυρίως για δουλειές που μπορούν να γίνουν από απόσταση όπως γραφιστική, προγραμματισμός, μεταφράσεις, δημιουργία video κλπ. Εδώ θα βρείτε επαγγελματίες κάθε βαθμού εμπειρίας και προφανώς αντίστοιχες τιμές.

Εναλλακτική λύση: Upwork

2. Μάρκετινγκ

1. WordPress.com

Το website είναι η βιτρίνα του 21ου αιώνα. Το WordPress.com θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το πρώτο σας website, μάλλον εύκολα και σίγουρα οικονομικά. Μπορείτε μάλιστα να ξεκινήσετε με ένα δωρεάν website αν δεν σας ενοχλεί ότι περιλαμβάνει την λέξη wordpress στο domain name και ότι εμφανίζει ένα μήνυμα της WordPress στο κάτω μέρος της σελίδας.

Για παράδειγμα δείτε το δικό μου website: www.pantelischiotellis.wordpress.com

Στο WordPress. com δουλεύετε με θέματα (υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δωρεάν θέματα) τα οποία τροποποιείτε για να τα προσαρμόσετε στις ανάγκες σας. Είναι σημαντικό ότι δεν απαιτείται να φροντίσετε για φιλοξενία του website (το αντίθετο συμβαίνει με το WordPress.org) αφού περιλαμβάνεται ακόμη και στο δωρεάν πακέτο.

2. Wix

Παρόμοιο με το WordPress με μερικές σημαντικές διαφορές:

 1. Όλα τα templates (το αντίστοιχο με τα θέματα του WordPress) είναι δωρεάν.
 2. Τα templates δείχνουν πολύ πιο σύγχρονα και ποιοτικά από αυτά του WordPress.
 3. Έχετε πολύ περισσότερες δυνατότητες μετατροπών σε ένα template του Wix, από ότι έχετε στα θέματα του WordPress.
 4. Όταν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε σε πληρωμένη συνδρομή με το δικό σας domain name, θα σας κοστίσει ακριβότερα από ότι στο WordPress.com (η ποιότητα πληρώνεται).
 5. Αν δεν τα καταφέρνετε ή δεν θέλετε να ασχοληθείτε πολύ, υπάρχει αυτόματος βοηθός, ο οποίος θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις και μετά θα αναλάβει κάποιο τμήμα της δουλειάς.

3. Google Analytics

google-analytics-marketing-tool
Google Analytics

Όταν έχετε website, ένα από τα βασικά ενδιαφέροντα σας είναι η επισκεψιμότητα του. Το Google Analytics θα σας βοηθήσει να την κατανοήσετε ποσοτικά και ποιοτικά. Οι μετρήσεις του θα σας βοηθήσουν να βγάλετε συμπεράσματα για την απόδοση ή όχι των διαφόρων ενεργειών σας. Είναι πολύ χρήσιμο ότι βλέπετε από που προέρχεται η κάθε επίσκεψη και αυτό βοηθάει να κατανοήσετε την απόδοση και την χρησιμότητα κάθε καμπάνιας.

4. Bitly

Τι προσφέρει το Bitly:

 1. Λειτουργεί σαν URL shortener.
 2. Μετά την κοινοποίηση του συνδέσμου, το Bitly αναλαμβάνει να παρακολουθεί την δραστηριότητα και η βασική πληροφορία που δίνει είναι ο αριθμός των click στον κάθε σύνδεσμο (για τις τελευταίες 30 ημέρες στην δωρεάν έκδοση).

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

5. Buffer

Το Buffer είναι ένα εργαλείο Social Media management που σας επιτρέπει να προγραμματίσετε αναρτήσεις στα κυριότερα κοινωνικά δίκτυα. Ταυτόχρονα λειτουργεί σαν URL shortener και προσφέρει στοιχειώδη analytics για να παρακολουθήσετε την αλληλεπίδραση του ακροατηρίου με τις αναρτήσεις σας.

Στην δωρεάν έκδοση επιτρέπει προγραμματισμό έως 10 αναρτήσεων.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

6. Hootsuite

Άλλο ένα εργαλείο Social Media management, με σημαντικές διαφορές από το Buffer. Δεν έχει περιορισμό 10 προγραμματισμένων αναρτήσεων. Θα φανεί πολύ χρήσιμο αν έχετε δραστηριότητα στο Twitter.

7. Sniply

sniply-sign-up
Sniply website για δημιουργία λογαριασμού

Το Sniply προσφέρει δύο σημαντικές και χρήσιμες λειτουργίες επιπλέον από το Bitly. Δηλαδή:

 1. Δημιουργεί σύντομους συνδέσμους.
 2. Καταγράφει τα κλικ που γίνονται στους συνδέσμους αυτούς.
 3. Προβάλει το μήνυμα και την φίρμα σας πάνω στο άρθρο που κοινοποιείτε καθώς και το δικό σας Call To Action (CTA).
 4. Παρακολουθεί την δραστηριότητα των χρηστών σχετικά με το CTA.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

8. Feedly

Το Feedly είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει στην συγκέντρωση των άρθρων που δημοσιεύονται σε διάφορες πηγές. Με απλά λόγια, το Feedly βασίζεται στην τροφοδότηση από τα RSS των website και blog που θα υποδείξετε και σας φέρνει τα άρθρα που βρίσκει, συγκεντρωμένα σε μία εύχρηστη πλατφόρμα.

Αυτά τα άρθρα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε είτε για προσωπική σας πληροφόρηση, είτε να τα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας μέσω των social media.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

9. HubSpot CRM

Ένα πρόγραμμα Customer Relationship Management (CRM) είναι ένα απαραίτητο εργαλείο σε κάθε είδους επιχείρηση. Αυξάνει την παραγωγικότητα αλλά είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για το μάρκετινγκ της επιχείρησης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις B2C θα το βρούνε χρήσιμο αλλά θεωρείται απαραίτητο σε επιχειρήσεις B2B και B2G.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μάλλον η καλύτερη δωρεάν λύση που κυκλοφορεί. Αν δεν σας καλύψει δοκιμάστε και το Zoho.

10. Scoop.it

Ένα από τα καλύτερα εργαλεία για content curation και ειδικότερα για την συλλογή άρθρων. Έχετε την δυνατότητα για την επισήμανση των άρθρων με tags (ετικέτες) της επιλογής σας. Αυτές θα σας βοηθήσουν να ξαναβρείτε ενδιαφέροντα άρθρα όταν το θελήσετε.

Επειδή όμως λειτουργεί και σαν κάποιου είδους κοινωνικό δίκτυο (αφού οι άλλοι επισκέπτονται τους πίνακες σας και κάνουν like ή σχολιάζουν) τα tags θα βοηθήσουν και τους επισκέπτες σας.

11. Canva

canva-design-tool
Canva

Το Canva σας προσφέρει 2 βασικές δυνατότητες:

 1. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εικόνες που θα καλύψουν συγκεκριμένες διαστάσεις σε περιπτώσεις όπως διαφημίσεις Facebook, Twitter header, Social Media Post, Flyer κλπ.
 2. Σας επιτρέπει να συνδυάσετε κείμενα με τις εικόνες σας για να δημιουργήσετε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

12. Google Alerts

Το Google Alerts είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που ανήκει στην ομάδα εργαλείων της Google και πολλοί αγνοούν την ύπαρξη του. Σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε την αναζήτηση της Google με έναν αυτοματοποιημένο και προρυθμισμένο τρόπο.

Θα το χρησιμοποιήσετε εισάγοντας λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν, για να σας ενημερώνει (καθημερινά ή εβδομαδιαία) για νέα άρθρα που τις περιλαμβάνουν.

Επίσης θα το χρησιμοποιήσετε για να ενημερώνεστε σχετικά με αναφορές στο όνομα σας, την επιχείρηση σας ή κάποιο συγκεκριμένο προϊόν/υπηρεσία.

Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου με περισσότερες πληροφορίες.

13. Mailchimp

Το Email Marketing είναι η δραστηριότητα του Ψηφιακού Μάρκετινγκ (Digital Marketing) με το υψηλότερο ROI.

Το Mailchimp είναι η γνωστότερη πλατφόρμα για email marketing. Υποστηρίζει απόλυτα νόμιμες διαδικασίες (όχι spam) και για τον λόγο αυτό ζητάει την ρητή συναίνεση του συνδρομητή. Μπορεί να ενσωματωθεί στο website ή/και στην Facebook σελίδα σας. Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μία λίστα συνδρομητών και με τα templates που διαθέτει θα δημιουργήσετε ενδιαφέροντα newsletter.

Συμπέρασμα

Δεν έχουν περάσει πάνω από 10-15 χρόνια, που η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δούλευε χωρίς την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Σήμερα, πρέπει να είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν εκμεταλλεύονται το internet και τα ψηφιακά εργαλεία για τις καθημερινές εργασίες τους. Πραγματικά απορώ αν αυτές οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να είναι ανταγωνιστικές.

Τα παραπάνω εργαλεία είναι ένα μικρό δείγμα από το πλήθος των διαθέσιμων επιλογών. Καλύπτουν τους κυριότερους τομείς των δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης. Είμαι σίγουρος ότι αφού περάσετε ένα μικρό χρονικό διάστημα εξοικείωσης μαζί τους, θα καταφέρετε να αυξήσετε την παραγωγικότητα σας και να μειώσετε τα κόστη σας.

Αν αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία με κάποιο από τα προτεινόμενα εργαλεία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Τέλος, αν βρήκατε κάποια χρησιμότητα στο άρθρο αυτό, επιλέξτε το «Like» για να καταλάβουν και οι επόμενοι επισκέπτες ότι είναι χρήσιμο. Ακόμη καλύτερα, κοινοποιήστε το άρθρο στους συνεργάτες σας.

12-δράσεις-για-ψηφιακό-μάρκετινγκ

12 δράσεις για καλύτερο ψηφιακό μάρκετινγκ

Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) για την προώθηση μίας μικρής η μικρομεσαίας επιχείρηση, είναι πιθανό να χαθείτε μέσα στο πλήθος των ενεργειών που πρέπει να κάνετε.

Οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν περιορισμένους πόρους και προϋπολογισμό. Θεωρείται πολυτέλεια να επεκταθούν σε όλο το φάσμα του μάρκετινγκ. Συχνά, πρέπει να κάνουν προσεκτική επιλογή από την διαθέσιμη ποικιλία τακτικών και να χρησιμοποιήσουν αυτές που θα φέρουν γρήγορα και με πιο αποδοτικό τρόπο τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στο άρθρο αυτό, σας παρουσιάζω 12 από τις σημαντικότερες ενέργειες που πρέπει να επιλέξετε με συνοπτικές οδηγίες για την υλοποίηση τους.

Θεωρώ βασική προϋπόθεση πριν προχωρήσετε με τις παρακάτω ενέργειες, να καταγράψετε την στρατηγική σας με έμφαση στην τοποθέτηση (positioning) της επιχείρησης και στο τμήμα της αγοράς που στοχεύετε.

1. Εγκαταστήστε το Google Analytics στο website σας

Θεωρώ αυτονόητο ότι έχετε website. Το website είναι η βιτρίνα του 21ου αιώνα. Θα μου πείτε ότι κάποιες επιχειρήσεις δουλεύουνε πολλά χρόνια χωρίς την ύπαρξη βιτρίνας.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε το ψηφιακό μάρκετινγκ και χωρίς την ύπαρξη ενός website, αλλά δεν θα είναι ολοκληρωμένο και αποδοτικό όσο όταν υπάρχει έστω ένα βασικό website. Είναι αρκετά εύκολο και οικονομικό να το αποκτήσετε με την χρήση κάποιας πλατφόρμας που διαθέτει templates (WordPress, Wix, Weebly κλπ.)

Όταν λοιπόν διαθέτετε website, σας ενδιαφέρει να ξέρετε στοιχεία για την επισκεψιμότητα του. Αυτά σας προσφέρει το Google Analytics. Θα έχετε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της επισκεψιμότητας. Με αυτά θα μπορέσετε να αντιληφθείτε την συμπεριφορά των επισκεπτών και να βγάλετε συμπεράσματα για ποιες σελίδες βρίσκουν ενδιαφέρουσες και ποιες όχι.

Το σημαντικότερο: θα εντοπίσετε από που προέρχονται οι επισκέψεις και αυτό θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την αποδοτικότητα των διαφόρων καναλιών προώθησης.

Α! Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος. Είναι δωρεάν!

Παρακολουθήστε αυτό το video που θα σας προσφέρει εξοικείωση με το Google Analytics:

2. Καταγράψτε τις λέξεις-κλειδιά που θα στοχεύσετε

Το σύγχρονο μάρκετινγκ που λέγεται inbound marketing, είναι μία μη παρεμβατική προώθηση της επιχείρησης και των προϊόντων/υπηρεσιών. Στηρίζεται στην παρατήρηση ότι ο σύγχρονος πελάτης αρχικά διαπιστώνει ότι έχει ένα πρόβλημα.

Στην συνέχεια, ψάχνει στο internet με την χρήση μηχανών αναζήτησης (συνήθως Google) να βρει απαντήσεις στο πρόβλημα του. Οι λέξεις ή μικρές φράσεις που χρησιμοποιεί κατά την αναζήτηση, λέγονται λέξεις-κλειδιά. Αν διαθέτετε προϊόν ή υπηρεσία που σχετίζεται με το πρόβλημα του πελάτη, σας ενδιαφέρουν οι λέξεις-κλειδιά που θα χρησιμοποιήσει.

Οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσουν οι χρήστες του internet (για το ίδιο πρόβλημα), μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τους. Συχνά το μορφωτικό ή βιωτικό επίπεδό τους επηρεάζει τις λέξεις που χρησιμοποιούν. Ανάλογα με την τοποθέτηση (positionig) της επιχείρησης και τις κατηγορίες πελατών που στοχεύετε, θα αποφασίσετε για τις λέξεις ή φράσεις που σας ενδιαφέρουν.

Βασικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε είναι το Google Keyword Planner για να βρείτε αριθμό μηνιαίων αναζητήσεων. Πιθανώς θα φανεί χρήσιμο και το Google Trends, για να δείτε αν υπάρχει κάποια τάση ή εποχικότητα στις αναζητήσεις σχετικά με μία λέξη ή φράση.

3. Δημιουργήστε τον κατάλληλο SEO τίτλο της αρχικής σελίδας

Ο τίτλος της αρχικής σελίδας ενός website έχει σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα αναζήτησης. Είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει τις σημαντικότερες λέξεις-κλειδιά που καταγράψατε στο #2.

Σημειώστε, ότι η Google εμφανίζει τίτλους με μήκος 65-70 χαρακτήρες. Αν δεν θέλετε να κόψει τον τίτλο της σελίδας σας, κρατήστε τον κάτω από 65 χαρακτήρες.

Η σύνδεση τίτλων και seo, είναι καλό να σας γίνει έμμονη ιδέα γιατί θα απαιτηθεί να τα χρησιμοποιείτε συχνά, όταν παράγετε περιεχόμενο οποιασδήποτε μορφής και γενικά όπου ζητηθεί να εισάγετε κάποιον τίτλο ή επικεφαλίδα.

4. Καταγράψετε μία συνοπτική περιγραφή της επιχείρησης

Σίγουρα θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία συνοπτική (2-3 μικρές φράσεις) περιγραφή της επιχείρησης. Είναι χρήσιμη για να συμπεριληφθεί σαν βιογραφικό στα προφίλ της επιχείρησης στα social media. Πρέπει να περιγράφει με τι ασχολείται η επιχείρηση και να περιλαμβάνει τις σημαντικότερες από τις λέξεις-κλειδιά που αναφέραμε στο #2. Αν είναι πρωτότυπη, ευρηματική, ενδιαφέρουσα και έχει κάποια δόση χιούμορ θα βοηθήσει.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι μία δουλειά που θα ολοκληρωθεί σε 2-3 λεπτά. Προτείνω να το αντιμετωπίσετε με την ανάλογη σοβαρότητα και να δοκιμάσετε τεχνικές brainstorming, μαζί με μερικούς συνεργάτες ή υπαλλήλους.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε περισσότερες από μία περιγραφές της επιχείρησης. Αν πρόκειται να φτιάξετε Facebook σελίδα, θα βοηθήσει να έχετε τουλάχιστον μία πιο ανεπτυγμένη περιγραφή.

5. Γράψτε άρθρα για ανάρτηση στο Blog με στόχο να προσελκύσετε επισκέπτες

Είδαμε στο #2 ότι οι πιθανοί πελάτες σας, ψάχνουν στο internet με την χρήση μηχανών αναζήτησης και συνήθως χρησιμοποιούν το Google. Ο αλγόριθμος αξιολόγησης της Google, περιλαμβάνει πάνω από 200 παραμέτρους τις οποίες χρησιμοποιεί για να αποφασίσει την κατάταξη των website ως προς την σχετικότητα τους με λέξεις-κλειδιά. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Google, η σημαντικότερη παράμετρος είναι το περιεχόμενο (content) ενός website.

Όταν η Google αναφέρεται σε περιεχόμενο, δεν εννοεί 2-3 φρασούλες εδώ κι εκεί μέσα στο website. Εννοεί άρθρα και μάλιστα πρόσφατες μετρήσεις δείχνουν ότι για να είστε στις 3 πρώτες θέσεις, απαιτούνται άρθρα άνω των 1.500-2.000 λέξεων!

Τα άρθρα αυτά, θα βοηθήσουν να πετύχετε σταδιακά καλύτερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης, εφόσον χρησιμοποιείτε τις σχετικές λέξεις-κλειδιά που αναφέραμε στο #2. Ταυτόχρονα, θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες (εκπαίδευση, ψυχαγωγία, λύσεις προβλημάτων) στους επισκέπτες σας. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια!

Προτείνω, να μην ξεκινήσετε το blog αν δεν έχετε μία κάβα από αρκετά άρθρα. Ίσως 20-30 άρθρα είναι αρκετά για να καλύψουν περιόδους που δεν προλαβαίνετε να γράψετε ή απλά δεν έχετε έμπνευση.

6. Ξεκινήστε την παραγωγή διαφορετικών τύπων περιεχομένου

Μόνο τα άρθρα δεν είναι αρκετά. Σίγουρα βοηθάνε για την θέση στις μηχανές αναζήτησης, αλλά οι σύγχρονοι πελάτες έχουν ποικιλία από ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, πολλοί προτιμούν να ενημερωθούν με κάποιο video. Δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν ιδιαίτερα βολικά τα infographic. Τέλος αρκετοί άνθρωποι (ίσως συγκεκριμένων δημογραφικών χαρακτηριστικών) βρίσκουν ενδιαφέροντες τις παρουσιάσεις τύπου slideshare.

Επομένως, είναι καλό να βρείτε αποδοτικούς τρόπους (ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας) για να παράγετε περιεχόμενο σε διάφορες άλλες μορφές. Το καλύτερο είναι ότι ένα άρθρο μπορεί να λειτουργήσει σαν «σενάριο» για ένα video ή άλλου τύπου περιεχόμενο. Επομένως, ξεκινήστε με άρθρα και μετατρέψτε μέρος τους σε άλλες μορφές και τύπους περιεχομένου.

7. Δημιουργήστε υλικό-μαγνήτη που θα προσελκύσει υποψήφιους πελάτες

Το υλικό-μαγνήτης είναι κατά κανόνα κάτι που θα θελήσουν οι επισκέπτες του website να κατεβάσουν στον υπολογιστή τους. Συνήθως πρόκειται για μικρά βιβλία σε μορφή e-book ή white paper. Σίγουρα είναι ένα κείμενο πιο εκτεταμένο από τα συνηθισμένα άρθρα των 1.500-2.000 λέξεων που είπαμε πιο πάνω.

ebook-example
Kindle e-book

Το υλικό-μαγνήτης είναι το αντάλλαγμα που δίνετε για να προσελκύσετε δυνητικούς πελάτες, που θα σας δώσουν το email τους για να εγγραφούν στο Newsletter σας.

Μία καλή ιδέα, είναι να κάνετε συρραφή άρθρων (δημοσιευμένων αλλά και αδημοσίευτων), με κάθε άρθρο να αποτελεί κάποιο κεφάλαιο του βιβλίου.

Μία άλλη ιδέα, είναι να σπάσετε σε «μπουκιές» τις συμβουλές σας (οι οποίες πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα και να είναι πραγματικά χρήσιμες) και να εγγράψετε συνδρομητές στο Newsletter με την υπόσχεση της τακτικής αποστολής συμβουλών στο email τους.

Στην τελευταία περίπτωση, θα είναι καλό να έχετε καταγράψει από πριν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συμβουλών, για να μην ψάχνετε όταν έρθει η ώρα της αποστολής του email.

8.Αρχίστε την δημιουργία μίας λίστας για Email Marketing

Το Email Marketing, είναι η δραστηριότητα του ψηφιακού μάρκετινγκ με το υψηλότερο ROI (Return On Investement).

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν μιλάμε για Email Marketing δεν αναφερόμαστε στο spam. Υπάρχουν πλέον νόμοι που προστατεύουν τον καταναλωτή. Η αποστολή μαζικών email επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν δώσει την ρητή συναίνεση τους σε αυτό.

Για τον λόγο αυτό, δεν μπορείτε να βασιστείτε στην αγορά κάποιας έτοιμης λίστας. Ούτε βέβαια να κάνετε εξαγωγή την λίστα επαφών σας στο LinkedIn!

newsletter
Newsletter

Αφού επιλέξετε μία εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσετε για το Email Marketing (π.χ. το MailChimp), θα κάνετε τις απαραίτητες ρυθμίσεις σε website και Facebook σελίδα, για να αρχίσετε το «χτίσιμο» μίας λίστας επαφών. Το υλικό-μαγνήτης που αναφέρθηκε στο #7, θα είναι το βασικό κίνητρο για εγγραφές στην λίστα σας, όταν η αγνή και άδολη αγάπη προς την επιχείρηση σας δεν είναι αρκετή!

9. Δημιουργήστε τα βασικά προφίλ και σελίδες στα Social Media

Αφού έχετε ολοκληρώσει την επιχειρηματική στρατηγική σας, θα την αποτυπώσετε στο ψηφιακό μάρκετινγκ με τις επιλογές που θα κάνετε. Δεν είναι κακή ιδέα να κατοχυρώσετε το όνομα της επιχείρησης σας σε όσο περισσότερες πλατφόρμες μπορείτε. Ποτέ δεν ξέρετε αν κάποια από αυτές εξελιχθεί στο επόμενο Facebook ή Instagram σε λίγους μήνες.

Αν όμως έχετε μία μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση, θα καταφέρετε να έχετε δραστηριότητα σε 2-3 πλατφόρμες, τις οποίες πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά και στρατηγικά. Βασικός κανόνας είναι ότι πάτε εκεί που κυκλοφορεί το ακροατήριο σας, οι δυνητικοί πελάτες σας, το τμήμα της αγοράς το οποίο έχετε στοχοποιήσει.

Αφού επιλέξετε τις πλατφόρμες, θα δημιουργήσετε τα σχετικά προφίλ με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς εικαστικών. Προτείνω να υλοποιήσετε μία ενιαία εικόνα της επιχείρησης όσο αυτό είναι εφικτό. Για να γίνει ευκολότερη η δουλειά στο εικαστικό μέρος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Canva. Εδώ θα βρείτε το σχετικό άρθρο μου.

10. Αρχίστε να κάνετε αναρτήσεις στα Social Media

Η κάθε πλατφόρμα social media έχει τις ιδιαιτερότητες της. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής κάθε ανάρτησης, η οποία καθορίζει και τον αριθμό των αναρτήσεων που κάνουμε ανά ημέρα.

Για παράδειγμα, στο Twitter η διάρκεια ζωής είναι μικρή και προβλέπεται να κάνουμε 5-15 αναρτήσεις ανά ημέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (80-100 αναρτήσεις) χωρίς να γίνουν ενοχλητικοί. Αντίθετα, στο Facebook η διάρκεια ζωής είναι μεγαλύτερη και για αυτό συστήνονται 1-2 αναρτήσεις ανά ημέρα.

Η κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες και πιθανώς διαφορετικό όγκο διαθέσιμου υλικού, ο οποίος και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό των αναρτήσεων.

Μία καλή ιδέα είναι να πειραματιστείτε για να δείτε τι αποδίδει καλύτερα. Επίσης, παρακολουθήστε άλλους παλιότερους χρήστες για να «κλέψετε» δημιουργικές ιδέες και κυριότερο να αντιληφθείτε τις ιδιαιτερότητες κάθε πλατφόρμας

Ακόμη και αν δεν παράγετε δικό σας περιεχόμενο, είναι καλή ιδέα να φτιάξετε ένα εκδοτικό ημερολόγιο, όπου θα καταγράφετε από πριν τις προγραμματισμένες αναρτήσεις σας. Εκεί, μπορείτε να καταγράφετε και την απόδοση τους για να καταλήξετε σταδιακά σε αυτά που βρίσκει πιο ενδιαφέροντα το δικό σας ακροατήριο.

11.Επενδύστε στην διαφήμιση μέσα από τα Social Media

Οι χρήστες των social media παρακολουθούν έναν αριθμό από άλλους χρήστες που ανάλογα με την πλατφόρμα κυμαίνεται από λίγες δεκάδες μέχρι αρκετές εκατοντάδες. Δεν είναι εφικτό η κάθε πλατφόρμα να προβάλλει όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις, οπότε χρησιμοποιεί πολύπλοκους αλγόριθμους για να εντοπίσει τις αναρτήσεις που θα θεωρήσει πιο ενδιαφέρουσες ο κάθε χρήστης.

Για παράδειγμα, το Facebook θα προβάλλει μία ανάρτηση σας σε λιγότερο από 6,5% του ακροατηρίου σας. Αν έχετε μία σελίδα με πάνω από 500.000 Like, το ποσοστό αυτό θα πέσει κάτω από 2%.

organic-reach-chart
Μέση οργανική απήχηση περιεχομένου που αναρτήθηκε σε εταιρικές Facebook σελίδες

Το ποσοστό αυτό ήταν 16% το 2012 και από τότε μειώνεται συνεχώς [έρευνα social@Ogilvy], αφού στόχος του Facebook είναι να σας ωθήσει στην πληρωμένη προώθηση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η πληρωμένη προώθηση, αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα και στοχευμένα, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα με πολύ μικρό κόστος.

Αντίστοιχες δυνατότητες προσφέρουν το Twitter, το LinkedIn και το Instagram. Αν και δεν είναι τόσο εξελιγμένες μπορούν να αποδώσουν οφέλη ανάλογα με το κοινό που απευθύνεστε.

12. Ερευνήσετε για website στα οποία θα ταίριαζε ένα link προς το δικό σας website

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους αξιολόγησης ενός website από τις μηχανές αναζήτησης, είναι ο αριθμός και η ποιότητα των link που δείχνουν προς αυτό. Ο αριθμός των link δεν χρειάζεται κάποια εξήγηση.

Η ποιότητα κάποιου link έχει σχέση με το κύρος του website που φιλοξενεί το link. Είναι άλλο ένα εισερχόμενο link από την Wikipedia και άλλο ένα link από το blog του κυρ-Γιάννη!

Τα παλιότερα χρόνια, υπήρχαν blog που φιλοξενούσαν link «φιλικών website» και έτσι αρκετοί κέρδιζαν εύκολα υψηλές θέσεις στις μηχανές αναζήτησης. Σήμερα, οι μηχανές έχουν γίνει εξυπνότερες και δεν βλέπουν με καλό μάτι τα «ξεκάρφωτα» link. Προτιμούν τα link όταν βρίσκονται μέσα σε κείμενο για να φανεί ότι υπάρχει συνάφεια και αληθινός λόγος ύπαρξης τους.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με καταχώρηση της επιχείρησης σε δωρεάν online τοπικούς ή θεματικούς καταλόγους. Στην συνέχεια μπορείτε να ρυθμίσετε το εργαλείο Google Alerts (εδώ το σχετικό άρθρο μου) για να ενημερώνεστε όταν υπάρχει αναφορά στην επιχείρηση, στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες σας. Όταν εντοπίσετε κάποια αναφορά, θα επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους και θα ζητήσετε ευγενικά να μπει ένα link για το website σας στο σχετικό άρθρο ή σχόλιο.

Συμπέρασμα

Οι παραπάνω 12 ενέργειες δεν εξαντλούν το θέμα του ψηφιακού μάρκετινγκ για μία μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση. Απλά, αποτελούν τον βασικό κορμό των αρχικών ενεργειών που πρέπει να κάνετε για να έχετε βάσιμες ελπίδες ότι θα ξεχωρίσετε μέσα στον online «θόρυβο».

Ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, θα πρέπει να σκεφτείτε αν θα συμπεριλάβετε και άλλες τακτικές στο μείγμα στρατηγικής, όπως οι δημόσιες σχέσεις. Επίσης θα πρέπει να επιλέξετε μία σειρά από μετρήσιμους δείκτες, που θα βοηθήσουν να αξιολογείτε την online απόδοση σας.

Αν ασχολείστε με το ηλεκτρονικό εμπόριο (eCommerce) θα πρέπει να δείτε τα θέματα των online κριτικών και να εστιάσετε στον βαθμό μετατροπής (conversion) των επισκεπτών σε πελάτες.

Τέλος, μπορεί μερικές από τις 12 ενέργειες να τις παραλείψετε προσωρινά, αν για παράδειγμα δεν έχετε website ή αποφασίσετε να μην γράφετε άρθρα.

Κάνετε την επιλογή που πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσει περισσότερο και ελέγχετε τακτικά τα αποτελέσματα σας για να διαπιστώσετε αν χρειάζονται διορθωτικές ενέργειες. Αν χρειαστείτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

στρατηγική-συμβουλή-νούμερο-1

Στρατηγική Συμβουλή #1

Πιστεύω ότι η επιτυχημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να στηρίζεται στην στρατηγική και στην λήψη σημαντικών αποφάσεων αφού συγκεντρωθούν στοιχεία και δεδομένα.

Σε αυτή την σειρά άρθρων, θα σας παρουσιάσω μερικές στρατηγικές συμβουλές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βοήθεια από το μάρκετινγκ θα είναι τουλάχιστον χρήσιμη αν όχι απαραίτητη.

Μάθε τι θέλουν οι πελάτες

Για να μάθετε τι θέλουν οι πελάτες, θα απαιτηθεί η βοήθεια μίας από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του μάρκετινγκ. Αυτή είναι η έρευνα αγοράς (market research). Σήμερα, το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) σας επιτρέπει να κάνετε έρευνα αγοράς οικονομικά και αποτελεσματικά.

Ένα Κινέζικο ρητό λέει:

Όποιος ρωτάει είναι ανόητος για 5 λεπτά. Όποιος δεν ρωτάει είναι ανόητος για πάντα.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να μάθετε τι θέλουν οι πελάτες. Ακόμη και αν τους ρωτήσετε, είναι πολύ πιθανό να βγάλετε συμπεράσματα που θα σας οδηγήσουν σε λάθος επιλογές.

Το παρακάτω video είναι από τα αγαπημένα μου σχετικά με την έρευνα αγοράς.

Ακόμη και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αποτυχίες. Στο video αναφέρεται η Pepsi αλλά αυτή δεν θεωρήθηκε ότι ήταν μεγάλη αποτυχία. Αντίθετα, είναι χαρακτηριστική η παρακάτω περίπτωση αποτυχίας της Coca Cola.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, οι πωλήσεις της Coca Cola έπεφταν με σημαντικό ρυθμό και η Pepsi φαινόταν να κερδίζει μερίδιο αγοράς συνεχώς, χάρη σε μία ιδιοφυή καμπάνια. Οι υπεύθυνοι της Coca Cola αποφάσισαν να την κάνουν γλυκύτερη και έκαναν μεγάλη έρευνα αγοράς. Μετά από περίπου 200.000 τυφλές δοκιμές (ιδιαίτερα μεγάλο δείγμα) θεώρησαν ότι επιβεβαίωσαν την προτίμηση των καταναλωτών στην γλυκύτερη γεύση.

Έτσι, τον Απρίλιο του 1985, έφεραν στην αγορά την New Coke και απέσυραν την παλιά συνταγή. Η κίνηση αυτή ήταν μία μεγάλη εμπορική καταστροφή. Αναγκάστηκαν να επαναφέρουν την παλιά συνταγή σαν Classic Coke και σταδιακά απέσυραν την New Coke, χάνοντας εκατομμύρια δολάρια.

Η βαθιά γνώση και κατανόηση της αγοράς και του πελάτη, είναι η διαφορά ανάμεσα στο να έχεις δεδομένα για τον πελάτη και να γνωρίζεις πραγματικά τον πελάτη.

Κατανόησε αυτό που κάνεις καλά

Αν είστε απόλυτα εξειδικευμένη επιχείρηση και προσφέρετε ελάχιστα προϊόντα ή υπηρεσίες, θα είναι εύκολη δουλειά να καταλήξετε σε αυτό που κάνετε καλύτερα από τον ανταγωνισμό. Στην αντίθετη περίπτωση, τα πράγματα ίσως γίνονται δύσκολα.

Όμως, πάλι μπορεί να σας βοηθήσει το μάρκετινγκ και η έρευνα αγοράς. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτή την περίπτωση, τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου θεωρούνται αρκετά αξιόπιστα.

Ο λόγος είναι απλός. Οι απαντήσεις θα είναι μία αποτύπωση της ιδέας που έχουν οι πελάτες για την επιχείρηση και τα προϊόντα/υπηρεσίες σας. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα λειτουργούν οι πελάτες μέσα στην αγορά και κάνουν τις καθημερινές επιλογές τους. Αυτή η ιδέα που έχουν στο κεφάλι τους σας ενδιαφέρει ακόμη και αν είναι ή την θεωρείτε λανθασμένη!

Εστίασε εκεί που αυτά τα δύο συναντιούνται

Όχι, εδώ δεν θα χρησιμοποιηθεί η έρευνα αγοράς! Όμως, και σε αυτό το στάδιο είναι κρίσιμη η συμβολή του μάρκετινγκ, για να προωθήσετε το κατάλληλο μήνυμα στους κατάλληλους πελάτες. Γιατί όταν λέω να εστιάσετε εννοώ:

 • Να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες σε αυτό το προϊόν ή υπηρεσία.
 • Να κλιμακώσετε αυτή την δραστηριότητα με στόχο αύξηση τζίρου και κερδών.

Αρχικά πρέπει να επιλεγούν οι κατάλληλοι πελάτες με την στοχοποίηση τμήματος της αγοράς.

Στην συνέχεια θα πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο μήνυμα (ή μηνύματα).

Τέλος, θα επιλεγούν τα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας μέσω των οποίων θα μεταφερθεί το μήνυμα στους πελάτες που στοχεύετε.

Συμπέρασμα

Αν ακολουθήσετε την παραπάνω «συνταγή» θα έχετε σοβαρές πιθανότητες να περιλαμβάνεστε στους ευτυχείς ιδιοκτήτες μίας επιτυχημένης και κερδοφόρας επιχείρησης.

Αν χρειαστείτε οποιαδήποτε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!

εργαλείο-ψηφιακού-μάρκετινγκ-Sniply

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Sniply

Λίγες εβδομάδες πριν, γνωρίσαμε το Bitly, ένα εργαλείο που δημιουργεί σύντομους συνδέσμους (URL shortener) και ταυτόχρονα παρακολουθεί και καταγράφει τα κλικ που γίνονται σε αυτούς τους συνδέσμους.

Πολύ χρήσιμο εργαλείο. Όμως, κάποιοι σκέφτηκαν ότι χρησιμοποιώντας ένα Link κάποιου άρθρου, το μόνο όφελος που έχετε είναι η φήμη που χτίζετε σαν ειδικός που βρίσκει ενδιαφέροντα άρθρα γύρω από συγκεκριμένη θεματολογία. Ταυτόχρονα, δουλεύετε για τον συγγραφέα του άρθρου και για το website που φιλοξενεί το άρθρο (αν είναι διαφορετικά).

Μήπως θα μπορούσατε να πετύχετε κάτι περισσότερο;

Δεν θα ήταν ενδιαφέρον αν μπορούσατε να κοινοποιείτε άρθρα άλλων και να έχετε την δυνατότητα να στείλετε τους αναγνώστες στο website σας ή κάπου αλλού που εσείς θέλετε; Ή να τους ενημερώνετε για το νέο σας άρθρο; Ή να διαφημίζετε μία επικείμενη εκδήλωση που οργανώνετε;

Άλλωστε, αυτά δεν θέλετε να πετύχετε με το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing);

Αυτά σκέφτηκαν κάποιοι και σαν απάντηση έφτιαξαν το Sniply.

Τι κάνει το Sniply

Το Sniply προσφέρει δύο σημαντικές και χρήσιμες λειτουργίες επιπλέον από το Bitly. Δηλαδή:

 1. Δημιουργεί σύντομους συνδέσμους.
 2. Καταγράφει τα κλικ που γίνονται στους συνδέσμους αυτούς.
 3. Προβάλει το μήνυμα και την φίρμα σας πάνω στο άρθρο που κοινοποιείτε καθώς και το δικό σας Call To Action (CTA).
 4. Παρακολουθεί την δραστηριότητα των χρηστών σχετικά με το CTA.

Αρχίστε να το χρησιμοποιείτε

sniply-sign-up
Sniply website για δημιουργία λογαριασμού

Για εγγραφή θα επιλέξετε Sign up (πάνω δεξιά). Αν έχετε ανοιχτό το Twitter σε άλλη καρτέλα, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε εγγραφή με το Twitter. Το συνιστώ γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πάρει το λογότυπο σας από το Twitter και δεν θα χρειασθεί να το εισάγετε εσείς.

Στην συνέχεια θα ζητήσει ένα email για να επικοινωνεί μαζί σας και ξεκινάτε:

sniply-αρχή-δημιουργίας-snip
Sniply αρχή δημιουργίας πρώτου snip

Στο κάτω μέρος βλέπουμε το λογότυπο μας. Δεξιά του βλέπουμε το κείμενο και το κουμπί (Call to Action) τα οποία δεν έχουμε ρυθμίσει ακόμη. Αριστερά είναι τονισμένο ένα μπλε κουμπί που γράφει «Create My First Snip». Αυτό θα επιλέξετε.

sniply-brand-setup
Sniply brand setup

Αν δεν έχουμε κάνει εγγραφή μέσω Twiiter θα εισάγουμε λογότυπο (ή άλλη φωτογραφία) και όνομα επιχείρησης. Στην συνέχεια, επιλέγετε «CONTINUE» (κάτω αριστερά).

sniply-cta-setup
Sniply CTA setup

Εδώ, αρχίζουν τα πράγματα να αποκτούν ενδιαφέρον. Τώρα μπορούμε να ρυθμίσουμε το CTA (Call To Action).

Αρχικά, θα πρέπει να αποφασίσετε που θα οδηγεί το κουμπί του CTA. Μερικές ιδέες:

 • Στην αρχική σελίδα του website σας για να το γνωρίσουν περισσότεροι
 • Σε κάποιο άρθρο στο blog σας
 • Στην Facebook σελίδα σας για να κάνουν Like
 • Σε άλλο λογαριασμό social media που θέλετε να προωθήσετε
 • Σε ειδική σελίδα (Landing Page) στο website, όπου προσφέρετε κάτι για να εγγραφούν στο Newsletter

Να επισημάνω ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε μόνο ένα τύπο CTA. Για παράδειγμα, δουλεύοντας για πελάτη είχα φτιάξει 2 CTA. Το πρώτο χρησιμοποιούσα για αναρτήσεις του Facebook και ενημέρωνε για την ύπαρξη λογαριασμού στο Twitter. Το δεύτερο, χρησιμοποιούσα για το ίδιο άρθρο όταν γινόταν ανάρτηση στο Twitter και καλούσε για επίσκεψη στην σελίδα Facebook και να κάνουν Like.

Ανάλογα με τον προορισμό που θα οδηγεί το CTA, θα γράψετε το μήνυμα σας εκεί που γράφει «Add your message».

Ακριβώς από κάτω θα γράψετε το κείμενο που θα φαίνεται πάνω στο μπλε κουμπί.

Τέλος, θα προσθέσετε το URL στο οποίο θα οδηγεί το CTA.

sniply-cta-setup-ολοκληρωμένο
Sniply CTA setup ολοκληρωμένο

Τώρα βλέπετε πως έχει διαμορφωθεί το CTA.

Στην συνέχεια επιλέγετε «CONTINUE» (κάτω αριστερά).

sniply-εισαγωγή-link-άρθρου
Sniply εισαγωγή URL άρθρου

Ήρθε η ώρα να προσθέσετε το URL του άρθρου. Δυστυχώς, δεν υποστηρίζονται όλα τα website.

Στην περίπτωση αυτή σας βγάζει το μήνυμα που βλέπετε αριστερά.

sniply-not-supported-page
Sniply μήνυμα για σελίδα που δεν υποστηρίζεται

Εδώ προσπάθησα να εισάγω URL από το LinkedIn Pulse (που ήξερα ότι δεν υποστηρίζεται) και μου λέει ότι δεν θα γίνει προβολή του CTA αλλά το link θα δουλεύει κανονικά.

Εισάγω ένα άλλο URL για να συνεχίσουμε το παράδειγμα και βλέπω ότι στο δεξί πεδίο, εμφανίζεται η προεπισκόπηση του άρθρου.

sniply-συμβατό-url
Sniply συμβατό URL

Τώρα ξέρω ότι δουλεύει το CTA. Επιλέγω «CONTINUE».

sniply-έτοιμο-για-κοινοποίηση
Sniply έτοιμο για κοινοποίηση

Εδώ μου δίνει το τελικό URL που θα χρησιμοποιήσω. Κάτω από αυτό υπάρχουν 6 εικονίδια αν θέλετε να κάνετε άμεσα κοινοποίηση. Προσωπικά παίρνω μόνο το URL γιατί θέλω να συντάξω το κείμενο της ανάρτησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε πλατφόρμας και επίσης να προγραμματίσω διαφορετικές ώρες ανάρτησης.

Αφού επιλέξετε πάλι «CONTINUE», βρίσκεστε στην βασική οθόνη διαχείρισης του Sniply. Σε αυτή θα κάνετε βασικές εργασίες όπως να δημιουργήσετε νέα snip, να κάνετε αλλαγές στα CTA και να παρακολουθήσετε τα Analytics, δηλαδή την δραστηριότητα που έχει προκαλέσει ο κάθε σύνδεσμος.

Να επισημάνω, ότι στην δωρεάν έκδοση επιτρέπει έως 1.000 μηνιαία κλικ. Όμως, δεν θα είναι εύκολο να τα ξεπεράσετε με μία τυπική χρήση.

Αν επιλέξετε από την αριστερή στήλη Manage/Call-to-Actions και τοποθετήσετε τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα από τα CTA θα δείτε προς τα δεξιά του ένα μικρό γρανάζι. Το επιλέγετε και δίνει 2 δυνατότητες: Manage & Archive.

sniply-manage-cta
Sniply manage CTA

Αν επιλέξετε Manage, στο επάνω δεξί τμήμα θα δείτε επιλογή «Edit Call-to-Action».

Επιλέγοντας, αυτό, μπορείτε να κάνετε ρυθμίσεις στο CTA. Τουλάχιστον όσες δεν είναι κλειδωμένες για τους δωρεάν χρήστες. Εδώ, το ενδιαφέρον μέρος είναι οι 4 επιλογές που έχετε για το σχήμα του CTA.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε στο blog του Sniply.

Συμπέρασμα

Το Sniply θα σας δώσει ακόμη περισσότερες δυνατότητες να προωθήσετε την επιχείρηση σας. Επιπλέον, θα βλέπετε σε ένα εργαλείο συγκεντρωμένες τις αλληλεπιδράσεις του ακροατηρίου σας και θα βγάζετε χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτό θα το πετύχετε αν χρησιμοποιήσετε το «τρικ» που ανέφερα πιο πάνω για διαφορετικά snips ανάλογα με την πλατφόρμα που θα αναρτήσετε ένα άρθρο.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

εργαλείο-ψηφιακού-μάρκετινγκ-Trello

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Trello

Το μάρκετινγκ είναι δύσκολη δουλειά. Συχνά είναι πολύπλοκη. Πρέπει να ασχοληθείτε με δημιουργικά θέματα, παραγωγή περιεχομένου, παράδοση υλικών από άλλα μέλη της ομάδας ή εξωτερικούς συνεργάτες και πολλά άλλα.

Κάποιοι μπορεί να υποθέσουν ότι το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) είναι πιο εύκολο, αφού δεν έχει να ασχοληθεί με έντυπο υλικό. Όμως, ακόμη και εμείς έχουμε εργασίες που τρέχουν παράλληλα, την ίδια εποχή, με διαφορετικές ή κοινές διορίες. Μερικές φορές, αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνουμε;

Η λύση που έχω βρει, είναι να αντιμετωπίζω τις εργασίες όπως κάνουν οι μηχανικοί. Δηλαδή σαν έργα. Οι μηχανικοί χρησιμοποιούν μία οργανωμένη διαδικασία για την παρακολούθηση της πορείας των έργων. Η διαδικασία λέγεται Διαχείριση Έργου ή Project Management και ένα από τα καλύτερα (δωρεάν) εργαλεία για την δουλειά αυτή, είναι το Trello.

Τι κάνει το Trello;

Το Trello είναι ένα εργαλείο παραγωγικότητας και συνεργασίας. Σας βοηθάει να οργανώσετε και να παρακολουθήσετε την πορεία και την εξέλιξη ενός έργου.

Θα μου πείτε ότι αυτά τα κάνετε και με το Excel! Όχι με αυτόν τον τρόπο. Το Trello σας δίνει την δυνατότητα να έχετε ένα αποτέλεσμα που θα σας δίνει την πληροφορία οπτικά με γρήγορο τρόπο. Κάτι σαν αυτό εδώ που έφτιαξαν κάποιοι για να παρακολουθήσουν την πορεία επανασχεδιασμού ενός website.

trello-website-redesign
Trello Website Redesign

Δεν θα βοηθούσε να βλέπετε ένα project κάπως έτσι:

trello-παράδειγμα-project
Trello παράδειγμα ενός project

Η χρήση του Trello βασίζεται στα παρακάτω στοιχεία:

 • Πίνακας (Board)
 • Λίστα (List)
 • Κάρτα (Card)
 • Μέλη (Members)

Το δυνατό στοιχείο του Trello είναι ότι μπορείτε να εκχωρήσετε δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιον πίνακα, σε μέλη της ομάδας σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε σχόλια στις κάρτες που θα επιτρέψουν συζητήσεις σε διάφορα θέματα με τα άλλα μέλη.

Η δωρεάν έκδοση έχει κάποιους περιορισμούς που δεν έχουν οι χρήστες που πληρώνουν. Βασικοί περιορισμοί είναι η δυνατότητα σύνδεσης κάθε πίνακα με μόνο μία εφαρμογή (Power-Up) και η επισύναψη αρχείων μέχρι 10MB.

Διαδικασία Εγγραφής και Ρυθμίσεων

Συμπληρώνετε ονοματεπώνυμο, email και τον κωδικό που θέλετε. Θα σας στείλει email και πρέπει να πατήσετε «Verify Address» για επιβεβαίωση.

Στη συνέχεια, θα σας οδηγήσει σε αυτή την οθόνη:

trello-αρχική-οθόνη
Trello αρχική οθόνη

Προτείνω ανεπιφύλακτα να ξεκινήσετε από το «Tutorial Board (Start Here!)» πάνω αριστερά.

Αυτό θα σας οδηγήσει σε έναν εκπαιδευτικό πίνακα που θα φανεί πολύ χρήσιμος για την εξοικείωση σας με τα κόλπα του Trello. Αν το επιλέξετε θα σας οδηγήσει εδώ:

trello-εκπαιδευτικός-πίνακας
Trello εκπαιδευτικός πίνακας

Στην αριστερή στήλη από πάνω προς τα κάτω είναι οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να εκπαιδευτείτε. Αν τα Αγγλικά σας είναι έστω και μέτρια, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Δημιουργία Νέου Πίνακα (Board)

Αν οποιαδήποτε στιγμή αισθάνεστε δυνατοί, τότε επιλέγετε «Create new board …» και θα παρουσιαστεί ένα μικρό μενού:

trello-δημιουργία-πίνακα
Trello δημιουργία πίνακα

Συμπληρώνετε τον τίτλο για να ξεχωρίζετε τον πίνακα από άλλους που θα φτιάξετε αργότερα. Στη συνέχεια, αν θέλετε να έχετε συνεργάτες στην διαχείριση του πίνακα, θα επιλέξετε «Create a team».

trello-δημιουργία-ομάδας
Trello δημιουργία ομάδας

Εδώ, συμπληρώνετε όνομα ομάδας, προαιρετικά την περιγραφή και επιλέγετε «Create». Θα οδηγηθείτε εδώ:

trello-διαχείριση-ομάδας
Trello διαχείριση ομάδας

Αν επιλέξετε το tab «Members», μπορείτε να προσθέσετε μέλη στην ομάδα. Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνετε είναι με συμπλήρωση του email, για να ενημερωθούν για την έναρξη συμμετοχής τους.
Αν δεν έχετε άλλες ρυθμίσεις για την ομάδα, επιλέγετε «Create new board …». Ας πούμε ότι το ονομάζω Project1. Όταν επιλέξετε «Create» θα οδηγηθείτε εδώ:

trello-αρχική-εικόνα-πρώτο-project
Trello αρχική εικόνα πρώτου project

Τώρα είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε την πρώτη Λίστα. Ας πούμε ότι την ονομάζετε Λίστα1.

trello-project-list
Trello εικόνα Project1 Λίστα1

Τώρα μπορείτε να επιλέξετε αν θα δημιουργήσετε άλλη Λίστα ή θα προσθέσετε Κάρτα στην Λίστα1 με το «Add a card …».

Με αυτό τον τρόπο, προσθέτετε στοιχεία στο project, μέχρι να αισθανθείτε ότι έχετε ολοκληρώσει την ανάλυση του στα δομικά στοιχεία που το αποτελούν. Θα εξοικειωθείτε με τις βασικές λειτουργίες μέσα σε λίγη ώρα εξάσκησης.

Αν θέλετε να κάνετε περισσότερα, διαβάστε παρακάτω.

Πως θα το εξελίξετε

Στην παρακάτω διεύθυνση θα βρείτε πίνακες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν templates και προορίζονται για projects του μάρκετινγκ.

https://trello.com/inspiration/marketing

Το αγαπημένο μου είναι το «Content Planning Calendar» το οποίο θα λειτουργήσει σαν ένα editorial calendar. Δηλαδή, θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε την παραγωγή και διανομή του περιεχομένου.

Προτείνω να παρακολουθήσετε κάποιο μάθημα σχετικά με το Project Management. Υπάρχουν διαθέσιμα δωρεάν μαθήματα (λέγονται MOOCs) σε διάφορες πλατφόρμες. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

Project Management: The Basics for Success από το Coursera. Ξεκινάει 13 Μαρτίου.

Στο Alison υπάρχει μία ποικιλία μαθημάτων για διάφορα επίπεδα.

Στο edX θα βρείτε το Introduction to Project Management. Είναι μάθημα που έχει ολοκληρωθεί και είναι στο αρχείο, αλλά μπορείτε να μελετήσετε το διαθέσιμο υλικό.

Συμπέρασμα

Αν ασχολείστε με το μάρκετινγκ, το Trello θα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, που θα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Θα σας βοηθήσει να οργανώσετε καλύτερα την δουλειά σας, να παρακολουθήσετε χρονοδιαγράμματα, να ανταποκριθείτε σε διορίες και να συνεργαστείτε καλύτερα με τους άλλους.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επιλέξετε το «Help». Περιμένατε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό ε;

εργαλείο-ψηφιακού-μάρκετινγκ-Google-Alerts

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Google Alerts

Την περασμένη εβδομάδα γνωρίσαμε το Feedly, ένα εργαλείο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην συλλογή άρθρων (content curation). Όμως, για να ξεχωρίσετε στον τομέα της παροχής πολύτιμου περιεχομένου δεν φτάνει ένα μόνο εργαλείο. Χρειάζεστε επιπλέον εργαλεία με τα οποία θα βρίσκετε τυχόν νέες ενδιαφέρουσες πηγές για να προσθέσετε στο Feedly.

Θα ήταν αρκετά χρήσιμο αν μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε την αναζήτηση της Google, αλλά με κάποιον αυτοματοποιημένο τρόπο. Λοιπόν, ένα τέτοιο εργαλείο υπάρχει ήδη. Ανήκει στην ομάδα εργαλείων της Google, οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν και λέγεται Google Alerts (Ειδοποιήσεις Google).

Βασικές Ρυθμίσεις του Google Alerts

Όταν μπείτε στο Google Alerts, θα δείτε μία παρόμοια αρχική οθόνη:

αρχική-οθόνη-Google-Alerts
Google Alerts αρχική οθόνη

Συνήθως υπάρχουν 2 έτοιμες προτάσεις για παρακολούθηση και είναι στο τμήμα «Η παρουσία μου στον ιστό». Προτείνει να παρακολουθήσετε αναφορές στο Google email σας και στο ονοματεπώνυμο σας. Δεν είναι κακή ιδέα να το κάνετε, επιλέγοντας το «+» δίπλα σε κάποια από τις προτάσεις.

Αν θέλετε να προχωρήσετε με κάποια νέα ειδοποίηση, θα πληκτρολογήσετε τις λέξεις-κλειδιά στο επάνω μέρος, εκεί που γράφει «Δημιουργήστε μια ειδοποίηση σχετικά με …».

Για τις ανάγκες της δοκιμής πληκτρολογώ «education». (Λίγο πριν το τέλος του άρθρου, έχω περιλάβει σημαντικές πληροφορίες για αυτό το τμήμα των ειδοποιήσεων.)

Google-Alerts-επιλογές
Επιλογές στο Google Alerts

Αν θέλετε επιλέγετε «Δημιουργία ειδοποίησης» αλλά έχουμε κάποιες ρυθμίσεις να δούμε ακόμη, έτσι θα επιλέξουμε «Εμφάνιση επιλογών» και θα δούμε αυτές τις επιλογές:

Google-Alerts-ρυθμίσεις
Ρυθμίσεις Google Alerts

Η πρώτη ρύθμιση είναι η «Συχνότητα». Επιλέγουμε με το ποντίκι και βλέπουμε τις επιλογές:

Google-Alerts-ρυθμίσεις-συχνότητας
Google Alerts ρυθμίσεις συχνότητας
 • Σε πραγματικό χρόνο
 • Το πολύ μία φορά την ημέρα
 • Το πολύ μία φορά την εβδομάδα

Αν πρόκειται να παρακολουθήσετε την επωνυμία σας, ίσως θέλετε να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο. Αν έχετε κάποια σημαντική λέξη-κλειδί για την οποία θέλετε άρθρα κάθε μέρα, θα επιλέξετε ανάλογα. Αν δεν είναι τόσο σημαντικό το θέμα ή η αναμενόμενη παραγωγή άρθρων είναι ιδιαίτερα μικρή, μπορείτε να επιλέξετε ενημέρωση μία φορά την εβδομάδα.

Η επόμενη ρύθμιση είναι «Πηγές». Επιλέγουμε με το ποντίκι και βλέπουμε τις επιλογές:

Google-Alerts-πηγές
Google Alerts ρύθμιση πηγών

Μπορείτε να επιλέξετε ότι πιστεύετε ότι θα κάνει καλύτερα την δουλειά σας ή να αφήσετε την Αυτόματη επιλογή.

Με τον ίδιο τρόπο θα επιλέξετε «Γλώσσα», «Περιοχή», «Αριθμός αποτελεσμάτων» και «Προβολή σε». Στο τελευταίο έχετε την δυνατότητα να δέχεστε μήνυμα σε οποιοδήποτε email σας γνωρίζει η Google, ή σε ροή RSS.

Στην συνέχεια, θα δούμε συνοπτικά τις 3 κύριες εργασίες για τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε το Google Alerts. Το πιο σημαντικό τμήμα ακολουθεί αμέσως μετά και περιγράφει τρόπους για να κάνετε την αναζήτηση «έξυπνη».

1. Χρήση του Google Alerts για συλλογή άρθρων (content curation)

Αυτή είναι η κύρια και πιο συνηθισμένη εργασία που θα κάνετε με το Google Alerts.

Θα χρησιμοποιήσετε λέξεις-κλειδιά ή συνδυασμούς λέξεων για να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.

Ένα από τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η φτωχή παραγωγή άρθρων σε κάποιες λέξεις. Αν τα φτωχά αποτελέσματα προέρχονται από επιλογές σε Ελληνική γλώσσα, μπορείτε να δοκιμάσετε αναζήτηση στα Αγγλικά. Είναι πολύ πιθανό να έχετε πλουσιότερη παραγωγή.

Μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Δηλαδή, πλήθος αποτελεσμάτων από τα οποία πολλά δεν είναι και τόσο σχετικά με αυτό που ψάχνετε. Τα αποτελέσματα που δεν μας ενδιαφέρουν λέγονται ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Για να μάθετε πως θα τα αποφύγετε, διαβάστε την παράγραφο 4.

2. Χρήση του Google Alerts για παρακολούθηση αναφορών στην επιχείρηση (reputation management)

Μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις για το ονοματεπώνυμο σας για να ενημερώνεστε για τις αναφορές που γίνονται για εσάς. Φυσικά θα το κάνετε και για την επωνυμία σας και ίσως πρέπει να το κάνετε για προϊόντα ή υπηρεσίες που έχουν διακεκριμένο όνομα.

Οι αναφορές στην επιχείρηση ή στο προϊόν σας, είναι χρήσιμες για την παρακολούθηση της φήμης, αλλά μήπως μπορείτε να κερδίσετε ακόμη περισσότερα;

Εκμεταλλευτείτε τις (καλές κυρίως) αναφορές, σαν αφορμή για να επικοινωνήσετε με τον υπεύθυνο του website και να ζητήσετε να βάλει κάποιο σύνδεσμο (Link) προς το δικό σας website. Γιατί να το κάνει; Θα μπορούσατε να πείτε «για να είναι πλήρης και ολοκληρωμένη η πληροφορία που δίνει στο ακροατήριο του».

Μπορεί να μην συμφωνήσουν όλοι. Αλλά αυτοί που θα το κάνουν, θα προσφέρουν συστάσεις (referral) που θα οδηγήσουν σε επισκεψιμότητα στο website σας. Φυσικά, θα προσφέρουν και links που θα αυξήσουν την ισχύ του website σας στην Google, αφού οι σύνδεσμοι είναι η δεύτερη καλύτερη παράμετρος του search engine optimization.

3. Χρήση του Google Alerts για παρακολούθηση ανταγωνιστών

Αφού είδαμε πως μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις online αναφορές για την επιχείρηση μας, η λογική συνέχεια είναι να κάνουμε το ίδιο για τους ανταγωνιστές μας!

Αν δεν την έχετε ήδη έτοιμη, φτιάξτε μία λίστα των ανταγωνιστών σας και προγραμματίστε ειδοποιήσεις για τις επιχειρήσεις ή/και τα προϊόντα τους. Αυτό θα σας δώσει την δυνατότητα να ενημερώνεστε άμεσα για το λανσάρισμα νέου προϊόντος ή υπηρεσίας και να σχεδιάζετε την ανάλογη στρατηγική αντιμετώπισης.

4. Αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων

Το Google Alerts, είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να σας απογοητεύσει. Ο κυριότερος λόγος για αυτό, είναι το πλήθος ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να εμφανίσει σε κάποιες λέξεις-κλειδιά. Μην ανησυχείτε, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε και τουλάχιστον να το περιορίσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε τελεστές για να εστιάσουμε σε πιο χρήσιμα αποτελέσματα.

Αν ψάχνετε για κάποιο ονοματεπώνυμο, είναι μάλλον καλύτερο να χρησιμοποιήσετε εισαγωγικά. Δηλαδή, αντί να χρησιμοποιήσω το ονοματεπώνυμο μου έτσι:

Παντελής Χιωτέλλης

Θα το εισάγω έτσι:

¨Παντελής Χιωτέλλης¨

Αυτό ζητάει από την Google να ψάξει μόνο για ότι περιλαμβάνεται ανάμεσα στα εισαγωγικά και να αποκλείσει παρόμοια αποτελέσματα. Διαφορετικά, θα μου φέρει και αποτελέσματα για άλλους συνονόματους ή συνεπίθετους.

Ένας χρήσιμος τελεστής και με αυτονόητη χρήση είναι το «OR». Αν για παράδειγμα ψάχνω για άρθρα είτε για τον Frank Sinatra είτε για την κόρη του Nancy Sinatra, θα το εισάγω έτσι:

¨Frank Sinatra¨ OR ¨Nancy Sinatra¨

Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα «+» και «-» (χρησιμοποιούνται χωρίς τα εισαγωγικά). Ας πούμε ότι ψάχνετε για κάποιον «Γιώργο Καραθανάση» αρχιτέκτονα, αλλά το Google φέρνει πολλά αποτελέσματα και για έναν τραγουδιστή με το ίδιο όνομα. Μπορείτε να το περιορίσετε έτσι:

¨Γιώργος Καραθανάσης¨ +αρχιτέκτονας

Ή έτσι:

¨Γιώργος Καραθανάσης¨ +αρχιτέκτονας -τραγουδιστής

Φανταστείτε να ψάχνετε για το Manchester αλλά δεν σας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και η ομάδα Manchester United. Μπορείτε να εισάγετε αυτό:

Manchester -united

Αν ψάχνετε για μία γενική φράση και στην θέση μίας λέξης σας ενδιαφέρουν όλα τα αποτελέσματα που μπορεί να βρεθούν, θα βάλετε στη θέση αυτήν το «*» (χρησιμοποιείται χωρίς τα εισαγωγικά). Για παράδειγμα:

νέο * 2017

Τέλος, αν θέλετε να ψάξετε μόνο μέσα σε ένα συγκεκριμένο website, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «site:» (χρησιμοποιείται χωρίς τα εισαγωγικά). Για παράδειγμα, θέλετε να βρείτε αναφορές που έχει κάνει η εφημερίδα Guardian στον Αλέξη Τσίπρα. Θα το χρησιμοποιήσετε έτσι:

site:guardian.co.uk ¨alexis tsipras¨

Αν ψάχνετε για τον Justin Bieber αλλά θέλετε να αποφύγετε τις αναφορές του Twitter, θα το χρησιμοποιήσετε έτσι:

¨justin bieber¨ -site:twitter.com

Υπάρχουν περισσότεροι τελεστές που μπορείτε να χρησιμοποιήστε για να εξειδικεύσετε την έρευνα. Στο μέλλον, θα αφιερώσω ένα άρθρο ειδικά στο θέμα των τελεστών της αναζήτησης Google.

Συμπέρασμα

Το Google Alerts είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Μετά από λίγο καιρό χρήσης, θα αναρωτηθείτε πως δουλεύατε τόσο καιρό χωρίς αυτό.

Θα αυξήσει την παραγωγικότητα σας και θα σας δώσει επιπλέον πηγές για να βρείτε ποιοτικά άρθρα που θα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

μύθοι-social-media-marketing

12+1 μύθοι για το Social Media Marketing που πρέπει να ξεχάσετε

Αν έχετε μία επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους, είναι πολύ πιθανό να έχετε αντιληφθεί την αναγκαιότητα του Social Media Marketing. Ας το λέμε SMM για συντομία.

Υποπτεύομαι ότι όταν ακούσατε για την δραστηριότητα μέσω των social media, το επεξεργαστήκατε για κάποιον καιρό και τελικά αποφασίσατε να το δοκιμάσετε.

Πέρασαν 1 έως 3 μήνες, τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περιμένατε και εγκαταλείψατε την προσπάθεια. Το Facebook είναι γεμάτο επαγγελματικές σελίδες με μηδενική δραστηριότητα για μήνες. Στο Twitter θα βρείτε λογαριασμούς που έχουν να κελαηδήσουν πολλά χρόνια.

Αντίθετα, υπάρχουν επιχειρήσεις, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, που απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη από την δραστηριότητα τους στα social media.

Γιατί γίνεται αυτό;

Είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσατε την δραστηριότητα στηριζόμενοι σε κάποιους από τους μύθους που κυκλοφορούν για το SMM. Οι μύθοι αυτοί, σας οδήγησαν σε λάθος τακτικές και σπατάλη χρόνου και πιθανώς άλλων πόρων, απαραίτητων για την επιβίωση της επιχείρησης.

Είναι εξίσου πιθανό, να μην ξεκινάτε το SMM, λόγω της στρεβλής εικόνας που σας έχουν δημιουργήσει αυτοί οι μύθοι.

Αν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, διαβάστε παρακάτω για να δούμε μαζί μερικούς από τους μύθους που κυκλοφορούν σχετικά με το Social Media Marketing.

Αν δεν έχετε χρόνο, δείτε το μικρό αυτό video που λειτουργεί σαν περίληψη και επανέρχεστε όταν μπορείτε να διαθέσετε χρόνο για διάβασμα.

1. Το Social Media Marketing είναι δωρεάν

pay-706798_1280

Όχι δεν είναι δωρεάν. Στην καλύτερη περίπτωση απαιτεί μεγάλη επένδυση σε χρόνο και όπως είναι γνωστό, ο χρόνος είναι χρήμα, ειδικά για τις επιχειρήσεις.

Η επένδυση χρόνου (= εργατοώρες) απαιτείται για 3 λόγους:

1. Απαιτείται σημαντικός χρόνος για να βρείτε ή να δημιουργήσετε το περιεχόμενο που θα κοινοποιήσετε μέσω των λογαριασμών σας.

2. Απαιτείται χρόνος για τακτική ανθρώπινη αλληλεπίδραση με το ακροατήριο σας, ώστε να μην δίνετε την εντύπωση ενός αυτοματοποιημένου λογαριασμού.

3. Απαιτείται χρόνος για ενημέρωση, γιατί το SMM είναι από τους πλέον δυναμικούς κλάδους του ψηφιακού μάρκετινγκ, οι αλλαγές είναι συχνές και αυτές επηρεάζουν τις τακτικές σας και τα αποτελέσματα σας.

Εκτός από την επένδυση χρόνου, συχνά απαιτείται να εκταμιεύσετε μικρά ποσά για διαφήμιση, αφού οι πλατφόρμες social media περιορίζουν την προβολή των αναρτήσεων σας.

Για παράδειγμα, το Facebook θα προβάλλει μία ανάρτηση σας σε λιγότερο από 6,5% του ακροατηρίου σας. Αν έχετε μία σελίδα με πάνω από 500.000 Like, το ποσοστό αυτό θα πέσει κάτω από 2%.

organic-reach-chart
Μέση οργανική απήχηση περιεχομένου που αναρτήθηκε σε εταιρικές Facebook σελίδες

Το ποσοστό αυτό ήταν 16% το 2012 και από τότε μειώνεται συνεχώς [έρευνα social@Ogilvy], αφού στόχος του Facebook είναι να σας ωθήσει στην πληρωμένη προώθηση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η πληρωμένη προώθηση, αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα και στοχευμένα, μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα με πολύ μικρό κόστος.

Αν και δεν είναι δωρεάν, τα social media είναι από τα πιο φθηνά κανάλια προώθησης μίας επιχείρησης, ακόμη και αν πληρώνετε κάποιον ειδικό για να σας κάνει τη δουλειά.

Αυτό το άρθρο της HubSpot θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την πτώση της οργανικής απήχησης στο Facebook.

2. Πρέπει να έχετε παρουσία σε κάθε πλατφόρμα

Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κατοχυρώσετε το όνομα της επιχείρησης σας, σε όσο περισσότερες πλατφόρμες social media μπορείτε, αμέσως μόλις αποκτήσετε ένα νέο domain name. Είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι, αφού η πλατφόρμα που σήμερα πρωταγωνιστεί, μπορεί να μετατραπεί σε κομπάρσο μέσα σε λίγα χρόνια. Θυμάστε το My Space;

Όμως, από την κατοχύρωση του ονόματος μέχρι την τακτική δραστηριότητα σε μία πλατφόρμα, είναι μακρύς ο δρόμος. Επιπλέον, κοστίζει σε χρόνο και σε πόρους όπως είδαμε στον μύθο Νο1.

Τι θα κάνετε;

Ο προϋπολογισμός και η στρατηγική σας θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τις καλύτερες πλατφόρμες για την δική σας επιχείρηση. Μία μικρή επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει με μία πλατφόρμα (πιθανότερο το Facebook), ενώ μία άλλη που διαθέτει περισσότερους πόρους, μπορεί να δοκιμάσει σε 2-3.

Οι τακτικές μετρήσεις της αποτελεσματικότητας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν κάνατε τις σωστές στρατηγικές επιλογές στο ξεκίνημα, αφού συνήθως δεν περισσεύουν χρήματα για λεπτομερή έρευνα αγοράς. Αν κάποια πλατφόρμα δεν φέρνει αποτελέσματα μετά από 1-2 τρίμηνα, μπορείτε να την αφήσετε να ατονίσει και να δοκιμάσετε κάποια άλλη.

3. Το SMM είναι μία ξεχωριστή στρατηγική

Αφού μιλήσαμε για στρατηγική στον προηγούμενο μύθο, ας δούμε και αυτόν τον μύθο που συνδέεται άμεσα με αυτήν.

Υπάρχει η στρατηγική, υπάρχουν οι τακτικές και στο μάρκετινγκ έχουμε τα κανάλια επικοινωνίας.

Η στρατηγική περιγράφει την ταυτότητα και τον «χαρακτήρα» της επιχείρησης, δηλαδή αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Δίνει γενικές κατευθύνσεις για την επιχείρηση (συνήθως σε ορίζοντα 3-5 χρόνων) οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τους επιχειρηματικούς στόχους.

Επίσης, η στρατηγική περιγράφει τους τρόπους και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι. Αυτοί οι τρόποι είναι οι τακτικές. Μία από τις τακτικές, είναι το μάρκετινγκ.

Το μάρκετινγκ ασχολείται με την επικοινωνία επιχείρησης-πελάτη. Επομένως χρειάζεται κανάλια επικοινωνίας. Ένα από αυτά είναι τα social media, αλλά υπάρχουν και άλλα όπως η τηλεόραση, η αφίσα, το email κλπ. Σε αυτό το άρθρο αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 120 κανάλια επικοινωνίας, ενώ άλλοι δέχονται ότι τα κανάλια επικοινωνίας, είναι τουλάχιστον 15.

Οι επιλογές που κάνει η επιχείρηση (π.χ. τι είδους μάρκετινγκ θα υλοποιήσει και μέσα από πια κανάλια θα επικοινωνήσει) μπορεί να χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές επιλογές. Αυτό απλά σημαίνει ότι οι επιλογές αυτές εκπορεύονται από την στρατηγική της επιχείρησης και δεν δηλώνει ότι αποτελούν ιδιαίτερη στρατηγική.

Το SMM είναι απλά ένα κανάλι επικοινωνίας, αλλά συχνά αναφερόμαστε στην «στρατηγική» ή στις «τακτικές» που χρησιμοποιούμε σε αυτό. Οι αναφορές αυτές δεν κυριολεκτούν, αλλά έχουν στόχο να τονίσουν τις ιδιαιτερότητες που έχει αυτό το κανάλι απέναντι σε άλλα κανάλια.

4. Η σκληρή δουλειά κερδίζει την στρατηγική

Φυσικά, η σκληρή δουλειά είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία του SMM. Όμως, δεν θα καταφέρετε να έχετε δημιουργικότητα και ευχάριστη προσωπικότητα και να παράγετε συναρπαστικό περιεχόμενο που θα αρέσει στο ακροατήριο, μόνο με σκληρή δουλειά.

Η σκληρή δουλειά χωρίς στρατηγική δεν θα σας επιτρέψει να ξεχωρίσετε από τον ανταγωνισμό και στα social media αυτό είναι απαραίτητο. Είναι πολλοί αυτοί που απλά παράγουν θόρυβο στα social media και δεν θέλετε να γίνετε ένας από αυτούς, γιατί αυτό θα σημαίνει σπατάλη χρόνου και πόρων.

Η διαφοροποίηση της επιχείρησης από τον ανταγωνισμό είναι από τα βασικά συστατικά της επιχειρηματικής στρατηγικής. Αξίζει τον κόπο να ξεκινήσετε με σκληρή δουλειά σχεδιάζοντας πως θα προβάλλετε την διαφορετικότητα σας μέσα από τα social media. Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να ξεπατωθείτε στη δουλειά για την υλοποίηση τους σχεδίου σας.

5. Τα οφέλη δεν είναι μετρήσιμα

metrics
Μετροταινία

Κατά κανόνα, μία επιχείρηση προβάλλεται ταυτόχρονα μέσα από ένα μείγμα καναλιών επικοινωνίας. Διαχρονικά, ένα από τα μεγάλα προβλήματα του μάρκετινγκ, είναι να διαπιστώσει ποιοι πελάτες ήρθαν στην επιχείρηση από ποιο κανάλι. Ο βασικότερος στόχος αυτής της αξιολόγησης, είναι να μετρηθεί το ROI (Return On Investment) κάθε καναλιού επικοινωνίας ώστε να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για μελλοντικές ενέργειες.

Πριν από λίγες ημέρες, στις Η.Π.Α. έγινε το ετήσιο Super Ball. Κατά την διάρκεια του αγώνα, που μεταδίδεται από την τηλεόραση, προβάλλονται διαφημίσεις. Το μέσο τηλεοπτικό κοινό εκτιμήθηκε φέτος από την Nielsen στα 111,3 εκατομμύρια.

Για αυτή την τηλεθέαση, οι επιχειρήσεις πρόσφεραν $5.000.000 για σποτ των 30 δευτερολέπτων, χωρίς να περιλαμβάνεται το κόστος παραγωγής του σποτ. Πιστεύετε ότι μπορούν να μετρήσουν πραγματικά το ROI της επένδυσης που έκαναν; Μπορούν να υπολογίσουν πόσοι θεατές πρόσεξαν πραγματικά την διαφήμιση και πόσοι/ποιοι από αυτούς έκαναν κάποια αγορά τις επόμενες ημέρες;

Φυσικά, δεν πετάνε $5.000.000 στα σκουπίδια. Έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους. Αλλά το τοπίο της διαφήμισης στην τηλεόραση εξακολουθεί να είναι κάπως ασαφές, σχετικά με την μέτρηση απόδοσης της επένδυσης.

Ευτυχώς, στο ψηφιακό μάρκετινγκ οι μετρήσεις είναι καθορισμένες και απολύτως σαφείς. Η τεχνολογία παρέχει μία ποικιλία από μετρήσεις και πλατφόρμες analytics που θα κάνουν την δουλειά πολύ εύκολα. Εσείς απλά, σύμφωνα με το σχέδιο που αναφέρω στον προηγούμενο μύθο, θα επιλέξετε τους δείκτες (KPI=Key Performance Indicator) που πιστεύετε ότι καλύπτουν καλύτερα τους επιχειρηματικούς στόχους σας.

Επομένως, η απόδοση του SMM είναι απόλυτα μετρήσιμη.

6. Το ακροατήριο θα δημιουργηθεί μόνο του

ακροατήριο-ακόλουθοι
Ακροατήριο

Το ακροατήριο ψάχνει για υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Αν παραδώσετε ικανοποιητική ποσότητα ποιοτικού περιεχομένου θα το κερδίσετε. Σταδιακά.

Ακόμη και αν παράγετε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, θα ξεκινήσετε από το μηδέν. Στην αρχή, δεν έχετε κανένα ακόλουθο και δεν γνωρίζει κανείς ότι μπορείτε να παρέχετε ποιοτικό περιεχόμενο. Φυσικά, δεν θα σας πιστέψουν ακόμη και αν δηλώσετε κάτι τέτοιο. Η εμπιστοσύνη χτίζεται σταδιακά και κερδίζεται μέρα με την μέρα.

Απαιτείται να αφιερώσετε χρόνο στην προώθηση του περιεχόμενου για να το φέρετε μπροστά στα μάτια περισσότερων ανθρώπων. Αν βιάζεστε, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε πληρωμένη προώθηση των αναρτήσεων, ειδικά στο Facebook.

Η δημιουργία του ακροατηρίου σας, είναι μία συνεχής διαδικασία. Αν για παράδειγμα φτάσετε τους 5.000 ακόλουθους στο Twitter, θα σταματήσετε; Μπορεί να ρίξετε τους ρυθμούς σας, αλλά προφανώς υπάρχουν ακόμη χιλιάδες χρήστες που δεν σας γνωρίζουν.

Το ακροατήριο που μπορεί να σας προσφέρει μία δεξαμενή προσέλκυσης νέων πελατών, χτίζεται αργά και μεθοδικά. Κερδίζετε σταδιακά την εμπιστοσύνη τους αν τους παρέχετε ποιοτικό περιεχόμενο και ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Αποφύγετε τα αυτοματοποιημένα μηνύματα. Οι άνθρωποι δεν είναι χαζοί και αντιλαμβάνονται την ύπαρξη μηχανής που «σπρώχνει» μηνύματα. Αντίθετα, εκτιμούν και επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που προβάλουν ανθρώπινο χαρακτήρα στην επικοινωνία τους.

7. Οι περισσότεροι ακόλουθοι δείχνουν επιτυχία

Αν κάποιος σας ακολουθεί (follow) δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να αγοράσει κάτι από την επιχείρηση σας ή έστω ενδιαφέρεται για την φίρμα σας.

Πρόσφατα άκουσα σε περιθωριακό κανάλι, κάποιον να ισχυρίζεται ότι ξεπέρασε τους 100.000 followers στο Twitter. Επισκέφτηκα τον λογαριασμό του και αμέσως πρόσεξα την χαμηλή αλληλεπίδραση που είχαν τα tweet για κάποιον που έχει πάνω από 100.000 followers. Τα Like και Retweet ήταν 0-1 ή 2 στην καλύτερη περίπτωση. Ένας λογαριασμός αυτού του επιπέδου πρέπει να πετυχαίνει εύκολα 20-30 αλληλεπιδράσεις στα περισσότερα tweet και να ανεβαίνει στις 50-60 μερικές φορές.

Σκέφτηκα να ρίξω μία ματιά στους followers. Στο Twitter δεν μπορείς να κρύψεις τους followers και μπορεί ο καθένας να τους δει. Είδα αυτά:

twitter-followers
Twitter followers

Δεν έχουν φωτογραφίες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προέρχονται από την Ελλάδα. Υπάρχει κάποιος λόγος που ένας Ελληνικός λογαριασμός είναι γεμάτος με τέτοιους followers; Αυτοί είναι αγορασμένοι followers!

Φυσικά, λόγω του αριθμού των followers, άρχισε να αποκτά και κάποιους Έλληνες followers τελευταία. Η αλληλεπίδραση όμως είναι επιπέδου λογαριασμού που έχει 200-300 ακόλουθους.

Μπορεί να έχετε 100.000 ακόλουθους και να έχετε σχεδόν μηδενική αλληλεπίδραση και μηδενική παραγωγή νέων πελατών από το ακροατήριο σας.

Μπορεί να έχετε μόνο 1.000-2.000 ακόλουθους και να πετύχετε υψηλό βαθμό αλληλεπίδρασης και την προσέλκυση μερικών νέων πελατών κάθε εβδομάδα.

Η επισκεψιμότητα στο website σας και η συμπεριφορά των επισκεπτών που το επισκέπτονται, είναι πολύ σημαντικότερα κριτήρια από τον αριθμό των ακόλουθων.

8. Οι πελάτες μου δεν είναι στα Social Media

Δηλαδή, όταν το Facebook έχει ξεπεράσει τα 1,8 δις λογαριασμούς από τους οποίους πάνω από 1,2 δις μπαίνουν καθημερινά https://zephoria.com/top-15-valuable-facebook-statistics/, εσείς έχετε βρει το ειδικό κοινό που δεν το χρησιμοποιεί; Ούτε το Twitter, το Google+, το LinkedIn, το Instagram, το Pinterest, το YouTube;

Είναι πιθανό μια επιχείρηση να απευθύνεται σε ένα κοινό με δημογραφικά χαρακτηριστικά που δεν ευνοούν την χρήση υπολογιστή ή έξυπνου κινητού και κατά συνέπεια την χρήση των Social Media.

Όμως μεσομακροπρόθεσμα, το κοινό σας γερνάει και αντικαθίσταται από τους πρώην νεότερους που είναι πλέον εκπαιδευμένοι στη χρήση υπολογιστή και smartphone. Μία επιχείρηση δεν βλέπει μόνο το σήμερα, αλλά συνεχώς προετοιμάζει πελάτες για το αύριο.

Η συμβουλή μου: ξεκινήστε σήμερα την δραστηριότητα στα Social Media για να προετοιμάσετε το ακροατήριο που θα χρειάζεστε σε 5 χρόνια. Αν δεν το κάνετε εσείς, θα το κάνει κάποιος ανταγωνιστής.

9. Το Twitter είναι νεκρό

twitter
Το Twitter είναι νεκρό

Σίγουρα έχει κάποια θέματα το Twitter. Η αλληλεπίδραση έχει πέσει, όπως και ο ρυθμός αύξησης των χρηστών που μπορεί να οδηγεί και σε μείωση χρηστών. Αυτά τα προβλήματα έχουν οδηγήσει σε συζητήσεις για αγορά του Twitter, κάτι που δεν αποκλείεται να δούμε μέσα στο 2017.

Αν υπάρχει μείωση χρηστών (ή τουλάχιστον μείωση αλληλεπίδρασης) στο Twitter, αυτό μπορεί και να έχει θετικά στοιχεία για εσάς. Λιγότερος «θόρυβος» σημαίνει λιγότερος ανταγωνισμός και θα είναι ευκολότερο για εσάς να ξεχωρίσετε.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες μεγάλες επιτυχίες στα social media (=viral) των τελευταίων ετών, έχουν γίνει μέσω του Twitter.

Επίσης, το Twitter είναι η πλατφόρμα όπου μετράνε την επιρροή κάποιου, οργανισμοί όπως η Onalytica.

Τέλος, λόγω του άμεσου χαρακτήρα και των μικρών μηνυμάτων, είναι ιδιαίτερα εύχρηστο για τους χρήστες των smartphone. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση πελατών με μεγάλη επιτυχία.
Ηθικό δίδαγμα: μην εγκαταλείπετε το Twitter, έχει ακόμη δυναμική, αλλά μην βασίζεστε σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καλό να βάζετε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αν η ανάλυση σας, δείχνει ότι σημαντικό μέρος του κοινού σας βρισκεται στο Twiiter, μην σταματάτε τις προσπάθειες.

10. Το Google+ είναι χαζό

Η Google είναι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης. Μας ενδιαφέρει να εμφανιζόμαστε ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, αφού οι ψηλότερες θέσεις παίρνουν τις περισσότερες επισκέψεις στα αντίστοιχα site.

Η Google προωθεί τις αναρτήσεις του Google+ στα αντίστοιχα αποτελέσματα αναζήτησης. Για παράδειγμα: έφτιαξα το blog μου με θεματολογία σχετική με το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου 2016. Φυσικά δεν εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα των αναζητήσεων της Google για τον όρο «ψηφιακό μάρκετινγκ».

Όμως, αναρτήσεις μου στο Google+ μπορεί να εμφανίζονται στην πρώτη σελίδα των αναζητήσεων για τον όρο «ψηφιακό μάρκετινγκ». Αν αυτές οι αναρτήσεις οδηγούν στο blog μου, θα φέρουν επισκεψιμότητα στο blog μου.

Ακόμη και αν δεν έχετε σημαντική αλληλεπίδραση από άλλους χρήστες στο Google+, σας ενδιαφέρει η «εύκολη» επισκεψιμότητα που θα σας φέρει.

11. Το Pinterest είναι μόνο για επιχειρήσεις B2C

Πριν λίγα χρόνια, αν λέγαμε σε μια B2B επιχείρηση (= επιχείρηση που έχει σαν πελάτες άλλες επιχειρήσεις και όχι καταναλωτές) ότι το μάρκετινγκ μέσω των social media θα ήταν ενδιαφέρουσα και αποδοτική επένδυση, θα ήταν λίγοι αυτοί που θα συμφωνούσαν.

Σήμερα όμως, ο αριθμός των B2B επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στα social media είναι μεγάλος και συνεχώς αυξάνεται. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πριν 1-2 χρόνια σερφάροντας στο Linkedin είδα ένα ρητό που λέει:

There’s no B2B or B2C, it’s just H2H (human to human)

Δηλαδή: δεν υπάρχει B2B (επιχείρηση πουλάει σε επιχείρηση) ή B2C (επιχείρηση πουλάει σε καταναλωτή) αλλά μόνο H2H (άνθρωπος πουλάει σε άνθρωπο).

Το ρητό αυτό λοιπόν, αναγνωρίζει ότι από την πλευρά της επιχείρησης που πουλάει (σε οποιονδήποτε) είναι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν την πώληση, αλλά (σημαντικό) ακόμη και από την πλευρά της επιχείρησης που αγοράζει, κάποιος άνθρωπος (ή άνθρωποι) ασχολείται με την διαπραγμάτευση και επηρεάζει την τελική απόφαση αγοράς.

Ειδικότερα για το Pinterest, μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα είναι σημαντικό για τις πωλήσεις B2C. Όμως, οι επιχειρήσεις στελεχώνονται όλο και περισσότερο από γυναίκες. Το Pinterest έχει ένα κοινό αποτελούμενο κατά 80% από γυναίκες. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει και B2B επιχειρήσεις αν τα στελέχη των υποψήφιων πελατών σας, παρακολουθούν την δραστηριότητα σας εκεί ακριβώς που συχνάζουν.

Επίσης, το Pinterest έχει έναν οπτικό χαρακτήρα που ταιριάζει γάντι σε κάποια εμπορεύματα. Προσωπικά. έχω δει σημαντική αλληλεπίδραση στο Pinterest, ακόμη και σε αφηρημένα θέματα όπως είναι οι ιδέες του μάρκετινγκ.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε το Pinterest, διαβάστε αυτό το χρήσιμο άρθρο:

How to Master Pinterest for B2B Marketing

12. Πρέπει να είμαι συνέχεια εκεί αλλιώς το ακροατήριο θα φύγει

Δεν θα σας πω ψέματα. Βοηθάει αρκετά. Οι σύγχρονοι πελάτες έχουν λιγότερο χρόνο στην διάθεση τους και γίνονται όλο και περισσότερο απαιτητικοί σε θέματα εξυπηρέτησης. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι πελάτες επιθυμούν απαντήσεις από τις επιχειρήσεις μέσα σε 1 ώρα.

Όμως η προσωπική μου εκτίμηση, σαν ένας δύσκολος και απαιτητικός πελάτης, είναι ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι λογικοί άνθρωποι. Δηλαδή, προσαρμόζουν τις απαιτήσεις τους ανάλογα με το εκτιμώμενο μέγεθος της επιχείρησης. Άλλες απαιτήσεις έχουν από μία πολυεθνική με χιλιάδες υπαλλήλους και διαφορετικές απαιτήσεις έχουν από μία μικρή επιχείρηση των 5-6 ατόμων.

Η σημερινή τεχνολογία, σας δίνει την δυνατότητα να ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο, σχεδόν οπουδήποτε βρίσκεστε. Μπορείτε να αποκτήσετε μία σύνδεση δεδομένων από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας με χαμηλό κόστος. Στη συνέχεια θα ρυθμίσετε το smartphone -ελπίζω να έχετε τουλάχιστον ένα- να δέχεται ενημερώσεις από Twitter & Facebook. Δεν σας ενδιαφέρουν ενημερώσεις για Like και Retweet, αλλά για αναφορά (mention) της επιχείρησης. Για πρόσθετη εξασφάλιση, ρυθμίστε και το Google alerts.

Επιπλέον, μπορείτε να «εκπαιδεύσετε» το ακροατήριο σας να ακολουθούν το ωράριο σας. Αν για παράδειγμα μπορείτε να είστε μέσα μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ, μπορείτε μέσω της αλληλεπίδρασης που θα έχετε να δείξετε την ζωντανή σας παρουσία. Σταδιακά, αν ακουλουθήσετε με συνέπεια το πρόγραμμα σας, μεγάλο μέρος του ακροατηρίου θα αντιληφθεί το ωράριο σας.

Πολύ σημαντικότερο από την συνεχή παρουσία είναι να προσφέρετε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο. Αυτό θα σας κάνει πολύτιμους στα μάτια τους και θα είναι περισσότερο ανεκτικοί αν καθυστερήσετε να απαντήσετε στο αίτημα τους.

Σημείωση: Είναι γεγονός, ότι η έκθεση της επιχείρησης μέσω των social media, συνοδεύεται από την μεγέθυνση των καλών και των κακών στιγμών. Είναι έξυπνο να έχετε έτοιμη μία στρατηγική αντιμετώπισης κρίσεων. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι.

13. Πρέπει να κάνετε αναρτήσεις συγκεκριμένη ώρα της ημέρας (ημι-μύθος)

Εισάγετε το username και τον κωδικό σας σε οποιαδήποτε πλατφόρμα social media. Αμέσως μετά την πιστοποίηση του χρήστη, σας οδηγεί σε μία οθόνη (timeline, feed κλπ. ανάλογα με την πλατφόρμα) όπου σας προβάλλει αναρτήσεις άλλων που ακολουθείτε. Αυτή είναι η οθόνη από την οποία ενημερώνονται οι περισσότεροι χρήστες της πλατφόρμας.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα επισκεφτούν το προφίλ σας κάθε μέρα. Θα μείνουν σε αυτή την αρχική οθόνη, ή θα επισκεφτούν νέα προφίλ με τα οποία συνδέθηκαν ή θέλουν να συνδεθούν. Επίσης θα επισκεφτούν το δικό τους προφίλ.

Στην αρχική οθόνη ποιος αποφασίζει τι θα προβληθεί στον κάθε χρήστη; Η πλατφόρμα. Με ποιο τρόπο αποφασίζει; Με αλγόριθμο. Ο αλγόριθμος προσπαθεί να καταλάβει τι σας ενδιαφέρει περισσότερο, επειδή δεν μπορεί να προβάλλει όλες τις αναρτήσεις που έγιναν από την τελευταία φορά που συνδεθήκατε.

Ποια είναι τα κριτήρια του αλγόριθμου; Οι παράμετροι ενός αλγόριθμου και το ειδικό βάρος κάθε παραμέτρου συνήθως διατηρούνται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Όμως, έρευνες που γίνονται από κάποιους και ανακοινώσεις των υπεύθυνων, οδηγούν σε κάποια συμπεράσματα:

Βασική παράμετρος είναι η σχετικότητα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Τα ενδιαφέροντα αυτά εντοπίζονται με 2 τρόπους:

α. Τα δηλώνει με άμεσο τρόπο ο χρήστης

β. Διαπιστώνονται έμμεσα από την δραστηριότητα (Like, share).

Επιπλέον, όπως είδαμε και στον Μύθο Νο1, οι πλατφόρμες περιορίζουν την προβολή των αναρτήσεων σας, σε ένα μικρό ποσοστό του ακροατηρίου σας. Το Facebook, θα προβάλει τις αναρτήσεις σας σε λιγότερο από 6,5% του ακροατηρίου σας. Δηλαδή, θα τις προβάλει στο τμήμα που θεωρεί ότι τα ενδιαφέροντα του σχετίζονται με την θεματολογία σας.

Άλλη παράμετρος, μπορεί να είναι η επικοινωνία με μηνύματα. Δηλαδή αν έχετε επικοινωνήσει με κάποιον μέσω μηνύματος, είναι πιθανότερο να δείτε τις αναρτήσεις του στο άμεσο μέλλον.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τον αλγόριθμο του Instagram, βρήκα στο SocialMediaToday.

Προσωπικά, βλέπω ότι ακόμη και στο Twitter που έχει έναν πιο άμεσο χαρακτήρα από άλλες πλατφόρμες, θα προβάλει στην αρχική οθόνη αναρτήσεις που έγιναν πολλές ώρες πριν. Το ίδιο συμβαίνει και στο Facebook.

Φυσικά, η ώρα και ημέρα προβολής παίζει κάποιον ρόλο στις πιθανότητες αλληλεπίδρασης του ακροατηρίου σας. Όμως, ο ρόλος αυτός δεν είναι τόσο κρίσιμος όσο συχνά υπονοείται.

Προτείνω τα εξής:

1. Αυξάνετε συνεχώς το μέγεθος του ακροατηρίου σας, ώστε να επιτύχετε περισσότερες προβολές των αναρτήσεων σας.

2. Προσπαθήστε σκληρά να δημιουργήσετε ή να συλλέξετε, πολύτιμο περιεχόμενο. Το πολύτιμο περιεχόμενο θα οδηγήσει σε αλληλεπίδραση και αυτή θα αυξήσει τις πιθανότητες προβολής των αναρτήσεων σας.

Συμπέρασμα

Συνήθως, οι περισσότεροι μύθοι κρύβουν ένα ποσοστό αλήθειας μέσα τους.

Όμως, η επιχειρηματικότητα φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, όταν η επιχείρηση παίρνει σωστές αποφάσεις. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σωστές αποφάσεις που στηρίζονται σε μύθους, έστω και σε ημι-μύθους. Ο ορθολογισμός βοηθάει περισσότερο στην λήψη σωστών αποφάσεων.

Το μάρκετινγκ είναι μία κρίσιμη δραστηριότητα της επιχείρησης. Οι αποφάσεις που θα πάρετε σχετικά με το μάρκετινγκ, θα επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον της επιχείρησης.

Προσπαθήστε να παίρνετε αποφάσεις στηριζόμενοι σε όσο περισσότερα στοιχεία μπορείτε να συγκεντρώσετε. Αναλύστε την κατάσταση για να μπορέσετε να την καταλάβετε καλύτερα.

Μην βασίζεστε στα λεγόμενα κάποιου ειδικού, ούτε στα δικά μου. Ψάξτε για εναλλακτικές προσεγγίσεις και επιχειρήματα για να δείτε ποια πλευρά σας πείθει περισσότερο.

Αν τα στοιχεία δεν είναι αρκετά, καθυστερήστε λίγο την λήψη της απόφασης αν είναι εφικτό.

Δοκιμάστε την απομυθοποίηση και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;

Το εργαλείο ψηφιακού μάρκετινγκ της εβδομάδας: Feedly

Το περιεχόμενο (content) είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing). Το περιεχόμενο είναι πληροφορίες, ιδέες ή μηνύματα (ή οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών) που εκφράζονται με γραπτό, οπτικό ή ακουστικό τρόπο.

Το περιεχόμενο είναι ταυτόχρονα πληροφορία και επικοινωνία. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει, να μορφώσει και να ψυχαγωγήσει.

Υπάρχουν 3 δρόμοι για να αποκτήσετε περιεχόμενο που θα κοινοποιήσετε στο ακροατήριο σας:

1. Το παράγετε εσείς (content production)

2. Συλλέγετε περιεχόμενο που παράγουν άλλοι (content curation)

3. Συνδυασμός παραγωγής & συλλογής περιεχόμενου

Η παραγωγή περιεχομένου είναι αρκετά χρονοβόρα και συνήθως έχει υψηλότερο κόστος από την συλλογή. Έτσι, αρκετοί στρέφονται στην συλλογή περιεχομένου.

Λίγα λόγια για την Συλλογή Περιεχομένου

Πιθανώς στα Ελληνικά χρησιμοποιείται ο όρος «επιμέλεια περιεχομένου» αντί του όρου «συλλογή περιεχόμενου» που χρησιμοποιώ. Πιστεύω ότι η λέξη «επιμέλεια» δεν περιγράφει επαρκώς την διαδικασία, για τον λόγο αυτό χρησιμοποιώ την λέξη «συλλογή».

Βασικός στόχος του περιεχομένου είναι σύμφωνα με τις αρχές του inbound marketing να σας αναδείξει σταδιακά στον ειδικό (thought leader) που προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακροατήριο σας. Φυσικά, τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρετε.

Πρώτη και βασικότερη αρχή της διαδικασίας είναι η εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας του περιεχομένου που θα κοινοποιήσετε. Η υψηλή ποιότητα εξασφαλίζεται από το κύρος της πηγής, την πρωτοτυπία του περιεχομένου και την αξία που αυτό προσφέρει σε αυτούς που θα το καταναλώσουν.

Λογικά, η ανάγκη για πρωτοτυπία οδηγεί στην αναζήτηση φρέσκου περιεχομένου, γιατί είναι λιγότερο πιθανό να έχει γίνει αντιληπτό από το ακροατήριο σας. Όμως, δεν αποκλείεται να βρείτε παλαιότερο περιεχόμενο που πέρασε απαρατήρητο και μπορεί να σας προσφέρει υψηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης.

Μεγάλο ποσοστό του περιεχομένου είναι τα άρθρα. Για αυτά, πρέπει να κάνετε 2 σημαντικές επιλογές:

1. Σε ποια γλώσσα θα είναι τα άρθρα που κοινοποιείτε; Είναι πιθανό, ανάλογα με την θεματολογία σας, να μην υπάρχει σημαντική παραγωγή περιεχομένου στα Ελληνικά. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή περιεχομένου στα Αγγλικά. Γνωρίζει το ακροατήριο σας Αγγλικά;

2. Αν χρησιμοποιήσετε Ελληνικά άρθρα, μήπως αυτά προωθούν κάποιον ανταγωνιστή σας;
Ακόμη και χωρίς περιοριστικές επιλογές, η διαδικασία της συλλογής περιεχομένου είναι αρκετά χρονοβόρα. Θα σας φανεί χρήσιμο ένα εργαλείο και το καλύτερο για αυτήν την δουλειά είναι το Feedly.

Τι κάνει το Feedly

Ας πούμε ότι ξεκινάτε την διαδικασία αναζήτησης χρήσιμων άρθρων χωρίς την βοήθεια κάποιου εργαλείου. Τι θα κάνετε; Λογικά, θα χρησιμοποιήσετε το Google για να κάνετε αναζήτηση. Θα εισάγετε λέξεις ή φράσεις που περιγράφουν τα θέματα που σας ενδιαφέρουν και θα πάρετε κάποια αποτελέσματα.

Στα αποτελέσματα, μπορεί να βρείτε website γενικού ενδιαφέροντος όπως το Huffington Post. τα οποία μερικές φορές φιλοξενούν άρθρα σχετικά με την θεματολογία σας. Κάποιοι σύνδεσμοι θα σας οδηγήσουν και σε εξειδικευμένα website ή blog που ασχολούνται τακτικά με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Όλα αυτά τα τακτοποιείτε στους σελιδοδείκτες.

Την επόμενη μέρα, ξεκινάτε τις επισκέψεις σε κάθε website ή blog της συλλογής σας, χωρίς να έχετε την ελάχιστη ιδέα σχετικά με:

α) Αν έχουν δημοσιεύσει κάποιο νέο άρθρο

β) Αν αυτό το άρθρο είναι σχετικό με τα θέματα που σας ενδιαφέρουν

Δεν είναι χάσιμο χρόνου αυτή η διαδικασία;

Δεν θα σας εξυπηρετούσε ένα εργαλείο που συγκεντρώνει τα πρόσφατα άρθρα από τις πηγές που σας ενδιαφέρουν;

Αυτή την δουλειά κάνει το Feedly.

Με απλά λόγια, το Feedly βασίζεται στην τροφοδότηση από τα RSS των website και blog που θα υποδείξετε και σας φέρνει τα άρθρα που βρίσκει, συγκεντρωμένα σε μία εύχρηστη πλατφόρμα.

Feedly-content-curation-tool
Αρχική οθόνη του εργαλείου content curation Feedly

Στην αριστερή στήλη που έχω χρωματίσει πράσινη, θα βρείτε τις κατηγορίες των θεμάτων σας. Μπορείτε να τακτοποιήσετε τις πηγές σας σε διάφορες κατηγορίες, όπως εσείς θέλετε. Κάθε πηγή μπορεί να βρίσκεται σε περισσότερες από μία κατηγορίες αν το θέλετε.

Ο τίτλος της κατηγορίας τονίζεται με bold γραμματοσειρά. Κάτω από τον τίτλο της κατηγορίας, βλέπετε τα ονόματα των πηγών.

Στο μεγάλο λευκό πεδίο, βλέπετε τα άρθρα. Αν επιλέξετε κατηγορία, θα δείτε όλα τα άρθρα της. Αν επιλέξετε κάποια πηγή, θα δείτε μόνο τα άρθρα αυτής της πηγής.

Ο τίτλος της κατηγορίας ή πηγής, φαίνεται ψηλά με μεγαλύτερα γράμματα. Αν μόλις τώρα ανοίξατε το Feedly, θα γράφει «Today» επειδή προβάλλει όλα τα πρόσφατα άρθρα. Δεξιά από τον τίτλο θα δείτε ένα μικρό «ν». Αν το επιλέξετε θα ανοίξει αυτό το μικρό μενού.

Feedly-μενού-προβολής
Feedly μενού προβολής

Από εδώ έχετε πολλές δυνατότητες ρυθμίσεων του τρόπου προβολής. Μπορείτε να έχετε διαφορετικό τρόπο προβολής για τις κατηγορίες ή πηγές.

Για να προσθέσετε πηγές άρθρων έχετε μερικούς τρόπους να διαλέξετε. Στην αρχή, θα χρησιμοποιήσετε την επιλογή κάτω αριστερά «+ ADD CONTENT TO YOUR FEEDLY». Μετά επιλέγετε «Sources» και κάνετε copy-paste τον σύνδεσμο του website ή blog. Επιλέγετε κατηγορία και τελειώσατε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «Search» που βρίσκεται πάνω δεξιά. Χρησιμοποιείτε λέξεις-κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και θα δείτε λίστα με πηγές.

Feedly-αποτελέσματα-αναζήτησης
Feedly αποτελέσματα αναζήτησης

Αν κάποια πηγή την ακολουθείτε ήδη, θα γράφει «FOLLOWING» δεξιά της. Διαφορετικά, θα έχει ένα πράσινο «FOLLOW» το οποίο επιλέγετε αν θέλετε να την καταχωρήσετε.

Τρίτη δυνατότητα, είναι οι προτάσεις που κάνει το Feedly στο δεξί μέρος το κύριου πεδίου. Στην Εικόνα 2 φαίνονται 3 τέτοιες προτάσεις δεξιά.

Αν επιλέξετε μία πηγή, βλέπετε κάτω από το όνομα της αριθμό ακολούθων και αριθμό άρθρων ανά εβδομάδα. Στα άρθρα που βρίσκονται κάτω από τον τίτλο της πηγής, ξεχωρίζει ο τίτλος του άρθρου που είναι σημαντική ένδειξη για να καταλάβετε αν σας ενδιαφέρει. Κάτω από τον τίτλο, θα δείτε έναν αριθμό που εκφράζει την δημοφιλία του άρθρου, όνομα συγγραφέα και πότε αναρτήθηκε το άρθρο.

Κάτω από αυτά τα στοιχεία, υπάρχουν λίγες γραμμές περίληψης ή εισαγωγής. Άλλη μία ένδειξη για να καταλάβετε αν σας ενδιαφέρει.

Αν δεν σας αρκούν οι παραπάνω ενδείξεις για να καταλάβετε αν το άρθρο σας ενδιαφέρει, επιλέγετε ένα άρθρο και θα προβληθεί έτσι:

Feedly-προβολή-άρθρου
Feedly προβολή άρθρου

Στο επάνω τμήμα αυτού του πεδίου, υπάρχουν επιπλέον λειτουργίες που έχουν σχέση με δυνατότητες αποθήκευσης ή κοινοποίησης του άρθρου. Τώρα, μπορείτε να διαβάσετε μεγαλύτερο μέρος του άρθρου ή και όλο χωρίς να φύγετε από την πλατφόρμα του Feedly. Αν όμως το θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε τον τίτλο του άρθρου ή στο κάτω μέρος του, το «VISIT WEBSITE» και σε ξεχωριστή καρτέλα θα ανοίξει η σελίδα του άρθρου.

Υπάρχουν και άλλες λειτουργίες του Feedly που θα σας δώσουν επιπλέον δυνατότητες, αλλά αφήνω να ανακαλύψετε μερικές από αυτές εσείς, για να μην γίνει πολύ μεγάλο αυτό το άρθρο.

Φυσικά, όλα αυτά που αναφέρω παραπάνω γίνονται με ένα δωρεάν (Basic) λογαριασμό στο Feedly. Αν εξαντλήσετε τις δυνατότητες που σας δίνει υπάρχει η επιλογή αναβάθμισης.

Συμπέρασμα

Αν ψάχνετε στο internet για χρήσιμα άρθρα, είτε για επαγγελματική είτε για ερασιτεχνική χρήση, το Feedly θα σας βοηθήσει να μειώσετε δραστικά τον χρόνο που αφιερώνετε σε αυτή την διαδικασία.

Σταδιακά, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποσότητα και την ποιότητα των άρθρων που κοινοποιείτε στα social media.

Αν «φορτώσετε» το Feedly με πολλές πηγές άρθρων, θα αυξήσετε σημαντικά τις πιθανότητες να βρείτε ένα άρθρο που θα γίνει viral, επειδή είναι υψηλής ποιότητας και φρέσκο.

Δοκιμάστε το και αν χρειάζεστε βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. Ξέρετε που θα με βρείτε, έτσι δεν είναι;